2023-11-28
Briketenia 位於北角匯二期,是一間法國餐廳。朋友極力推介呢間餐廳,表示好有格調,室外仲有個無敵海景,日頭打卡好正,不過就試咗佢嘅Dinner Set,有機會再去睇下日頭嘅景色喺點先~一入座侍應就會送上一碟麵包片及自家製銀魚柳蛋黃醬,麵包片外脆內軟,加上銀魚蛋黃醬鮮味十足。前菜忌廉蘑菇湯蘑菇湯喺侍應上枱之後先將蘑菇湯淋入隻碟入面,食到菇菌粒+麵包粒,香滑濃郁法式鵝肝焦糖燉蛋配田園沙律+$48焦糖燉蛋食得多,夾埋法式鵝肝一齊真喺好少見,焦糖燉蛋本身帶甜味,加埋鵝肝嘅鹹香,質感順滑,塗落薄脆多士上面真喺好滋味,食埋個田園沙律正好清清味蕾。主菜<油封法國鴨腿配新薯,紅莓汁> $368雖然用咗油封嘅方法烹調,但食落唔油膩,鴨腿皮香脆,鴨肉嫩滑,食到一絲絲嘅口感,紅莓汁酸甜開胃。<香烤肉眼扒配薯蓉及小甘筍> $428一開始點餐嘅時候,侍應已經問我哋要幾成熟,我哋唔想食太生,就叫咗大概八成熟。不得不稱讚廚師嘅功架,雖然烤得近乎全熟,但仍然保留肉眼嘅嫩滑口感,一共有三種調味料,分別喺海鹽、芥末醬&燒汁,建議可以沾點海鹽+芥末食,更突顯肉眼嘅香味。
前菜
忌廉蘑菇湯