2018-05-18
一講到我嘅中學生涯,最有回憶嘅就係車仔麵,lunch time 企麵檔點餸,自由選擇自己喜歡的味道,最重要是平,可以儲錢買玩具。以前嘅車仔麵真係小販推車,而家車仔麵大部份都已經入晒舖,大家都可以坐得舒服啲,有冷氣又衛生啲,不時回味這種香港味道。中午繁忙時間,門外有長長的人龍,先在門口購票然後找座位再自取。車仔麵配料有20多款,當中的炸豬扒、酸齋和咖喱魷魚都是熱門之選。 真係急不及待要開餐,一口食到腩汁菜芯,菜芯爽加上腩汁濃味,正呀!我覺得碗麵的靈魂就在面頭的秘製辣醬身上,小小份量入口香濃,辣度慢慢上升,香辣的口感仍然留在口腔內,回味無窮。牛腩亦是必食之選,入味又好夠腍。足料香濃的湯底,食過返尋味! 生炒咖喱魷魚唔會腥,口感煙煙靱靱。酸齋入味,油麵再加上濃濃既湯底,更加係超好吃的。另上的香茅炸豬扒,真材實料又炸得香脆,我覺得係必食之選。魷魚質素不俗,還有車仔麵少見的酸齋,其辣汁是車仔麵的精華,所以再叫多杯清涼飲品,豆漿同埋菠蘿荔枝梳打都好飲喎!有回憶又有人情味的車仔麵,下次再見。
牛腩亦是必食之選,入味又好夠腍。
足料香濃的湯底,食過返尋味!
另上的香茅炸豬扒,真材實料又炸得香脆,我覺得係必食之選。