2008-08-14 4 瀏覽
喜歡泰國及越南菜的朋友, 未必睇得起印尼菜!印尼菜不算流行, 款式種類十年如一, CWB幾間的口味都差不多, 價錢亦較貴係事實! 但在煮食的角度, 如巴東牛肉, 什麼魚之類, 千層糕等等, 烹調的時間及十足的材料, 食家未必清楚了解到!!CWB算是印尼餐廳的集中地, 有兩間開了幾十年, 而這間開了6-7年左右, 巴東牛肉, 蘇多雞, 印尼沙爹, 千層糕, 珍多冰都是我的至愛! 最近他們在北角開了一間小食店, 做外賣生意! 今日Lunch專登去北角小食店, 買了爪哇牛肉飯$40, 牛肉浦$20, 珍多冰$18, 千層糕2件$20回家!1) 爪哇牛肉有些像巴東牛肉, 我真的分不出有何不同, 味道一樣非常香濃, 送飯一流, 牛肉係唔會用牛腩煮的, 所以肉質一定較實, 但已煮出水準了!2) 珍多冰的珍多就太硬了, 如果軟些會較好, 今次不合格!3) 牛肉浦, 買了一件(叫阿姐唔好cut), 大半隻手掌size, 1cm厚, 乾乾的最合我意! 十足牛肉乾既口感, 非常入味, 可以當小食或送酒, 真是一流!4) 千層糕.......我一口氣可以吃上10件!!! 一磅的蛋糕會用上幾打蛋, 不過全
喜歡泰國及越南菜的朋友, 未必睇得起印尼菜!

4) 千層糕.......我一口氣可以吃上10件!!! 一磅的蛋糕會用上幾打蛋, 不過全用蛋黃, 加上vanilla oil, 蛋白vanilla香味全部出晒來! 不過膽固醇奇高, 好味道要付出代價, 都係值得的!

• 巴東/爪哇牛肉
  • 牛肉浦