2022-08-23
少黎北角,原來呢頭都幾多嘢食,朋友想食拉麵,所以揀咗呢間三代目。但其實除咗拉麵,餐廳都有丼飯、串燒、天婦羅等嘢食,最特別嘅係仲有提供清酒放題。紫蘇燒豚梅肉拉麵 $98朋友叫咗呢款豚肉拉麵,炙燒嘅豚肉非常香,肥瘦適中,入口充滿油香。而因為拉麵加入咗紫蘇,非常清新,可以中和返個油膩感。炙牛拉麵 $92我就叫咗碗炙牛拉麵,牛肉用咗大量黑胡椒去燒,勁香胡椒味。牛肉都算腍身,牛味香濃。拉麵軟硬程度適中,口感彈牙。海之天婦羅 $112除咗拉麵,我哋都叫咗份雜錦天婦羅,入面有蝦、鯛魚、黑松露帶子、墨魚同紫蘇葉。天婦羅整得唔錯,炸得香脆但唔會好油,最特別係件黑松露帶子,喺外脆內嫩嘅帶子中間釀咗香濃嘅黑松露醬,味道層次進一步提升。鰻魚雙霸 $128呢味白燒加蒲燒鰻魚串,一次過可以食到兩款口味。白燒食得出鰻魚本身嘅鮮甜加上炭燒香,至於蒲燒個醬汁整得唔錯,肉質更加嫩滑。荔枝洋甘菊果茶 $36洋甘菊茶味道清新,當中又有荔枝嘅鮮甜果香,仲有大大粒嘅荔枝肉添。蘋果焙茶 $38香甜蘋果味加上冰凍嘅香濃焙茶,消暑解渴。。。三代目 (北角)北角英皇道500號港運城地下11-13號舖。。
紫蘇燒豚梅肉拉麵 $98
炙牛拉麵 $92
海之天婦羅 $112
鰻魚雙霸 $128
荔枝洋甘菊果茶 $36
蘋果焙茶 $38
香甜蘋果味加上冰凍嘅香濃焙茶,消暑解渴。
。
三代目 (北角)
北角英皇道500號港運城地下11-13號舖