今日嚟北角港運城試新嘢,試吓呢間主打自助式清酒放題嘅餐廳🍶 其實本來諗住遲吓先再過嚟試,但聽到門口職員話依家新店開張有限定優惠$188就可以90分鐘內任飲9款sake,聽完真係好心動💗 所以即刻就同朋友嚟食啦!🤣餐廳都幾大幾闊落,店內有個開放式廚房,坐bar枱人士可以近距離望師傅烹調食物,仲會見到佢哋不停燒串燒㗎🙊 店內當然唔少得清酒售賣機啦~ 清酒售賣機隔離仲會有職員協助,職員首先叫我哋掃QR code,做咗啲簡單嘅登記,就可以購買品酒券🎟 每次去斟酒職員都會遞上新嘅清酒杯俾你揀,再同你講解吓啲酒,令揀酒過程完全無難度🙆🏻‍♀️餐廳提供咗三種類別嘅sake俾客人飲,分別係薰酒、爽酒同醇酒。餐枱上有個「清酒五步曲」嘅餐牌,同埋有教大家每樣菜式應該要配邊種清酒💁🏻‍♀️ 薫酒就適合配搭清淡嘅食物;爽酒就係襯一啲較油膩嘅食物;醇酒就啱配拉麵。❤️ 火焰雞 $68前菜叫咗呢道火焰雞,點呢個係因為好奇點解會叫火焰雞🤣 原來係因為味道係辣嘅,作為前菜都幾衝擊🔥 佢哋用慢煮去烹調啲雞肉,令肉質柔嫩多汁!配埋佢自製麻辣汁,食完口水不停分泌,後勁好強🌶 雖然未至於辣到噴火,但佢嘅辣度係會令你忍唔住口繼續食,
今日嚟北角港運城試新嘢,試吓呢間主打自助式清酒放題嘅餐廳🍶

❤️ 火焰雞 $68
火焰雞
前菜叫咗呢道火焰雞,點呢個係因為好奇點解會叫火焰雞🤣 原來係因為味道係辣嘅,作為前菜都幾衝擊🔥 佢哋用慢煮去烹調啲雞肉,令肉質柔嫩多汁!配埋佢自製麻辣汁,食完口水不停分泌,後勁好強🌶 雖然未至於辣到噴火,但佢嘅辣度係會令你忍唔住口繼續食,好香口又辣得過癮!

❤️ 雞之拼盤 $98
雞之拼盤
飲sake點可以唔叫串燒㗎~佐酒一流😈 雞之拼盤有雞胸軟骨、雞腎&雞肉京蔥!佢哋嘅串燒都係即叫即燒,而且擺盤都唔馬虎👀 串燒佢哋有搽咗秘製醬汁,食落去都幾濃味😙
串燒就係適宜配搭爽酒,可以中和油膩感,我哋揀咗「六十餘州 山田錦 純米」同「越乃 雪樁花」。「六十餘州 山田錦 純米」有穀物香,而「越乃 雪樁花」就散發出花香味🌸

❤️ 海老·膽 $58 & 火焰牛 $48
一口壽司飯有5款,我哋決定叫咗呢兩款。呢個一口壽司對於我呢啲口細嘅人嚟講都要兩三啖先食得哂😂
海老·膽
海老·膽用上新鮮海蝦做天婦羅,外層薄薄嘅炸漿唔會太過油膩🍤
火焰牛
牛肉經過炙燒後逼出油脂,肉味濃之餘表面有焦香,同時肉質好軟嫩呀🐂
職員建議選擇薰酒去配一口壽司飯,所以我哋揀咗兩款純米大吟釀去配,分別係「嘉美心 純米大吟釀 備中流」同「北鹿 北秋田 純米大吟釀」,薰酒嘅水果香較重,味道較清淡。

❤️ 豚肉醬油魚介拌麵 $92
豚肉醬油魚介拌麵
拉麵同沾麵就食得多,日式拌麵真係未食過🤔 點知一試竟然係今餐嘅MVP👑 齋睇個樣都知佢幾足料,有櫻花蝦、荀絲、木魚粉、紫洋蔥同慢煮叉燒等。篤爆蛋黃嗰吓真係好療癒🙈 魚介醬油拌麵鮮味十足,加咗脆脆嘅櫻花蝦令口感更加豐富😏 每一啖都食到唔同食材嘅味道。
我哋就揀兩款醇酒去配個拌麵:「金紋世界鷹 純米吟釀」同「酔心 特別本醸造 橅のしずく」兩款都有米香旨味,而且有辛口感。

❤️ 一口燒牛丼 $95
一口燒牛丼
一口牛口感紥實,油脂感較少,比火焰牛更重牛味🐮 配菜有温泉蛋、洋蔥、紅蔥頭同青椒,飯量都幾多,對男士嚟講一定夠食🤭

❤️ 蘋果焙茶 $38 & 荔枝洋甘菊果茶 $36
蘋果焙茶 & 荔枝洋甘菊果茶
我哋兩個各自都叫咗一杯嘢飲。蘋果焙茶幾清新;荔枝洋甘菊果茶甜度較高👀

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
第一次試自助清酒放題,令我更加了解清酒😎 呢度職員都好樂意幫忙同用心介紹清酒👏🏻 鐘意sake嘅朋友仔可以過嚟暢飲!😆
$499.9 (晚餐)