2020-11-03
在北角工作, 多數午餐都會在附近揾食同行下商場,好多時見這間野郎蒸有好多人幫襯, 心思思想試下~咁啱有一晚工作夜了, 就想在附近食埋晚飯才回家, 立即記起野神蒸。和同事行到去都差不多7點多, 人客亦不算多, 坐低睇睇餐牌, 餐牌簡單易明。二人揀咗一個紐西蘭羊架(3支)和蒸籠定食(牛小排+豚腩片。羊架放在熱石上, 人客可以自己決定食幾多成熟, 枱面有燒汁等幾款醬汁可隨意選擇。同事分享了一枝羊架, 已經熟了8成, 醮些燒汁已經非常嫩滑好味, 我覺得咁樣已經好夠味同埋可以食到羊嘅味道呢!我點的牛小排和豚肉, 份量也很多, 蒸了一段時間, 店員會提點番番D牛同豚肉, 因為兩款肉也切得很薄, 不需要蒸太耐, 尤其是牛小排, 所以我會先食牛小排, 剛熟的牛肉才多汁和嫩滑, 係最好食的。另, 豚肉是半肥瘦, 哈哈, 是我最喜歡的一種, 因太瘦的豚肉是比較粗嚡,太肥又吃不消。可醮酸甜汁減少肥膩感。定食有湯, 飯同前菜, 可以食到飽飽, 忘卻了忙碌的一天工作喇~