2024-03-13 22 瀏覽
久唔久都要揀間高質餐廳食好嘢去獎勵自己🫶🏻 今次去咗北角呢間鮨店 @hiroomakase 品嘗佢地嘅廚師發辦!點咗 $1800 omakase set😍 🍭北海道右口魚刺身非常新鮮,魚油味白濃,就咁食已經好正!配搭酸汁口味更佳~🍭櫻花八爪魚未食過咁淋身軟熟嘅八爪魚😍 處理方法繁複,先按摩八爪魚一小時,再慢煮三小時,是心思之作!🍭北海道毛蟹擺盤靚,以蟹殼上碟,放有已拆殼蟹絲及蟹鉗,伴有三杯醋做調味~ 鮮味十足~🍭銀鱈魚白子最令我驚喜嘅一碟!本身不太好白子,但呢碟令我愛上!白子煙燻過,食嘅時候仲係熱辣辣,明太子醬同佢有化學作用,超級好吃!🍭磯煮鮑魚汁配壽司飯壽司飯混合磯煮鮑魚汁,再擺有切片鮑魚喺面,香濃好味~🍭炭燒鰻魚另一道我很欣賞的菜式!首先鰻魚係超級新鮮,絕對同坊間一般鰻魚無得比,咬落爽口唔淋,醬汁更是一絕!🍭 春魚外皮微微燒一燒,等油份出返嚟,富魚油香~ 🍭赤貝勁爽口,配搭濃郁wasabi味🫶🏻🍭牡丹蝦 絕不吝嗇的份量,面頭仲有蝦膏!🍭北寄貝很大件,爽口鮮味~🍭活帶子見到師傅嘅刀工!帶子切開更爽口有層次~ 🍭赤身好新鮮,師傅亦有微微鎅開赤身,增強口感~🍭拖羅拖羅好鮮嫩,入口融化,上

🍭北海道右口魚刺身
非常新鮮,魚油味白濃,就咁食已經好正!配搭酸汁口味更佳~

🍭櫻花八爪魚

🍭北海道毛蟹

🍭銀鱈魚白子

🍭磯煮鮑魚汁配壽司
壽司飯混合磯煮鮑魚汁,再擺有切片鮑魚喺面,香濃好味~

🍭炭燒鰻魚

🍭 春魚
外皮微微燒一燒,等油份出返嚟,富魚油香~

🍭赤貝
勁爽口,配搭濃郁wasabi味🫶🏻

🍭牡丹蝦
絕不吝嗇的份量,面頭仲有蝦膏!

🍭北寄貝
很大件,爽口鮮味~

🍭活帶子
見到師傅嘅刀工!帶子切開更爽口有層次~

🍭赤身
好新鮮,師傅亦有微微鎅開赤身,增強口感~

🍭拖羅
拖羅好鮮嫩,入口融化,上面有鹹鹹的像雪的碎片~ 好夾~

🍭海膽
海膽份量超級多而且好新鮮,一啲都唔臭!

最後仲有玉子、魚湯及水果作結,真係飽到上心口!超滿足~