2024-06-13
🍱餐廳:鮨宏🏫地址:北角渣華道8號威邦商業中心地下13號舖呢排工作十分繁忙,要食吓廚師發辦平衡心理🤣就揀選咗呢間北角高質的日式小店,全部食材喺日本入貨,非常高質,難怪有咁多熟客,今晚都滿座呢!~日本兵庫縣生蠔🦪廚師選取時令的食材,今年當地選舉贏咗Number one,夠creamy 又不會「漏」,鮮甜爽口,邊位脆脆地,好味呀❤️~油甘魚刺身廚師刀法利落,擺盤精美,刺身油甘魚很嫩滑,第一件只點Wasabi,鮮甜的魚原味盡顯,跟著第二件點海鹽、上面的紫蘇花很配搭,第三件我點Wasabi豉油,吃起來又有另外一番滋味,重點係鮮美同一點渣也沒有,讚!~松葉蟹有人幫我拆曬肉,真開心❤️松葉蟹蒸好後拆肉,撈勻來食,加咗啲蟹醋,肉一絲絲的,口感佳👍~象拔蚌刺身呢D貝殼類點海鹽就最夾,非常爽口,象拔蚌上面放咗啲四季紅,有少少辣味亦非常配搭👍~櫻煮八爪魚師傅同八爪魚「按摩」後才切片給人客食🤣吃時一點也不靭,夠淋身及入味,調味適宜,簡直係高級享受😊師傅煮的時候加咗蔬菜汁及少許鹽,我連湯都飲曬,真係美味無窮!~魚肝伴以小麥做的麵豉、金蓮葉令整個菜式意境佳,魚肝有花雕味,亦係美味之選😋~磯煮新鮮鮑魚鮑魚來自北海道鳥
🏫地址:北角渣華道8號威邦商業中心地下13號舖
~日本兵庫縣生蠔🦪
~油甘魚刺身
~松葉蟹
~象拔蚌刺身
~櫻煮八爪魚
~魚肝
~磯煮新鮮鮑魚
鮑魚來自北海道鳥取,鮑魚味道濃郁,大愛❤️下面有壽司飯,用肝做汁的壽司醋飯也特別美味😬
~茶碗蒸
上枱熱騰騰的,蛋超滑,材料豐富,內裡的赤魷魚特別鮮味,印象深刻😀
~壽司
共有九件,牡丹蝦、拖羅、海膽、梭子魚等等,師傅毫不吝嗇,我至愛的是清甜的北寄貝壽司,真係一大片,不是坊間的半片,新鮮到好似有啲郁吓郁吓🤣另一特別回味的是帶子,賣相好似一朵花咁,非常清甜;師傅又把梭子魚的皮燒一燒,鮮甜之餘更有香味,大讚👍
~玉子燒
用魚肉及雞蛋製成,滑到好似布甸一樣,另外師傅是特別用番薯糖,所以唔會太甜😊
最後仲有爭啲熱辣辣到燙親個嘴的天婦羅魚、魚湯烏冬同甜品😃甜品亦不馬虎,係自家製的柑果凍、芝士豆腐同蘋果凍,今餐真係大滿足,一洗工作後的累氣🥰