我呢啲鄉下仔,過去幾十年都無乜去過港島區,過去一年已經多過我有生以黎既次數。但係每次都急急腳要走,想正正經經搵食下都無。機緣巧合下,某日有機會去到北角工作,做完野,又係搵野食開飯既時候。初頭諗住係北角呢區唔易搵到心儀既餐廳,點知一開 APPS,就已經發現面前有一間拉麵鋪要懲罰下。店鋪偏細,只係有三張細枱,同埋BAR 枱得幾個位。無咩特別裝修,不過有我最喜歡文宣,已經夠哂!幾位哥仔都好笑容,完全唔覺得就黎結業。我通常都唔係中午食飯,下午茶時間都有幾枱客唔錯。啱啱果日過去仲有蘋果日報睇,如果唔係趕時間,真係想坐係度睇哂份報紙先走。食拉麵最緊要就係湯底,湯50 麵25 餸25,個湯唔好,其他野點好都無用。豚骨拉麵 + 章魚丸豚骨湯底唔會油淋淋,飲得出係落足料餚出黎。配幼麵我覺得唔錯,唔使成日攪啲 gimmick 野既,其實有時大路正路野反而仲好。章魚丸︰好多時都食落成舊粉,食落足料又脆。佢地既章魚丸唔會淋汁攪到腍哂。辛辣豚骨拉麵 + 餃子因為我唔太食得辣,所以剛好,不過鐘意辣既就應該覺得唔夠過癮!雖然辣味無蓋過豚骨味,但我都係鐘意豚骨湯多啲。餃子︰香,薄,脆。好食。蝦味噌豚骨拉麵 + 炸雞蝦
但係每次都急急腳要走,想正正經經搵食下都無。

點知一開 APPS,就已經發現面前有一間拉麵鋪要懲罰下。

食拉麵最緊要就係湯底,湯50 麵25 餸25,
個湯唔好,其他野點好都無用。

豚骨拉麵

豚骨拉麵 + 章魚丸
其實有時大路正路野反而仲好。

章魚丸︰

辛辣豚骨拉麵 + 餃子
雖然辣味無蓋過豚骨味,但我都係鐘意豚骨湯多啲。

餃子︰
香,薄,脆。好食。

蝦味噌豚骨拉麵 + 炸雞
蝦味噌湯味道平衡,蝦味/味噌/豚骨無搶大家風頭。
不過本人對蝦味噌湯鐘意味重少少,如果蝦味重啲就啱我啦!

炸雞
果日掛住講電話,凍哂先食,
以前試過食炸雞凍左會出油變腍,估唔到今次仲係香脆軟滑,驚喜。

黑蒜豚骨拉麵 + 薯餅
黑蒜味香,不過食落又唔覺得好重蒜味,都唔覺得好油,
或者可以加試下加啲炸蒜~

薯餅︰
脆,滿足。

小小補充
原本因為仆柒,差啲唔可以去到食哂 4 款口味既拉麵,
幸好最後都趕得及去,希望老闆可以東山再起!
希望可以趕及結業前出到 post.

同埋原本寫好左,唔小心 DEL 哂,無心機再寫 -_-....
2020-08-11
豚骨拉麵