2019-12-17 81 瀏覽
難得約到朋友食飯,又要就朋友係中環放工,搵過最經濟實惠嘅就係位於中上環嘅炊豕店。一去到已經覺得舖頭好靚,有啲懷舊風,好啱打卡。入到舖頭又有啲懷舊海報咁,好有feel。睇出面個餐牌好似碗碗都好正咁,最後決定試下期間限定嘅「泰」好味豬排飯同沖繩豬軟骨飯(連飲品)。冬天=大食係自然定律,所以我地都嗌埋滷水雞翼做小食。等咗一陣就好快上菜!見到塊豬排咁大真係即刻「哇」咗出聲🤣🤣🤣真係就黎大過自己塊pizza面又厚!豬排上面嘅青瓜、洋蔥絲係醃過,酸酸甜甜咁,好開胃,配塊大豬排食就唔怕膩!另一碗沖繩豬軟骨飯就好多餸。有蓮藕、白蘿蔔同好多好淋好入味嘅豬軟骨。味道甜甜地,啲汁仲好啱撈飯食添!最後就係滷水雞翼!雞翼超級入味!唔會淨係得個皮有滷水味。最好兩個食完埋單都只係$156,依個價錢係同區真係好少見。最重要係真係好大碗、好足料,食到我同朋友捧住個肚。😋😋😋下次要再黎挑戰埋其他豬排飯!!!

一去到已經覺得舖頭好靚,有啲懷舊風,好啱打卡。

入到舖頭又有啲懷舊海報咁,好有feel。

等咗一陣就好快上菜!

最後就係滷水雞翼!雞翼超級入味!唔會淨係得個皮有滷水味。

下次要再黎挑戰埋其他豬排飯!!!

• 沖繩豬軟骨飯