2019-03-06 381 瀏覽
近排香港都好流行食酸菜魚,烤魚,香鍋等四川特色菜,而香港也開了好多間類似的食肆。我公司附近這間十二味就開了好幾年了,但一直未有機會試過,今日約咗飲食口味差不多的朋友吃午飯,終於可以品嚐一下了。餐廳裝修時尚,門口有兩隻國寶四川大熊貓點綴,可愛又點題。同朋友都一致想食酸菜魚,於是點了一客,還加了水晶粉條。酸菜魚一上枱,嚇左我同朋友一跳,嚟到是面盆咁大既碟,份量大到有點驚人呢~先嚐湯頭,挺濃郁,入口酸酸辣辣,麻中帶鮮,雖然整盤都是乾辣椒同花椒,還有餣過的酸辣椒和蒜,魚亦骨,非常嫩滑,而且吃起來無想像中咁嗆口,我想是師傅有特別遷就香港人的口味同辣度,非常貼心。配料還有大量菇菌類,粉條煙韌又吸味,包你吃得過癮lamlam 脷😂😂另外仲點了夫妻肺片,份量又係相當大,麻辣刺激又惹味,牛肚牛𦟌爽口有肉味,$68真係物超所值!

餐廳裝修時尚,門口有兩隻國寶四川大熊貓點綴,可愛又點題。

同朋友都一致想食酸菜魚,於是點了一客,還加了水晶粉條。