2023-02-21
近這一兩年大角咀開了很多間泰國餐館,大約五至六間多數都是泰國人主理,而秦嘟嘟泰國餐館都不例外。餐廳地方唔大,但很旺場,很多時候都要排隊等位入座,可見食物質素幾好。餐廳內部裝修很有泰國feel,牆身有泰國圖畫和掛有泰國足球名將的波衫作裝飾,卡位設計成泰國嘟嘟車相好得意,感覺有啲去咗泰國。餐牌有唔少食物,由小食、沙律、燒烤、鍋物、湯、主菜、粉麵飯到甜品都一應俱全,有單點或套餐選擇,份量大大碟和價錢唔貴,十分抵食,最多人叫的就是套餐,就二人餐$248就可以叫三樣餸,難怪咁多人幫襯。招牌黃咖哩麵包軟殼蟹差唔多每枱都叫的一個餸,分量超足料個麵包很厚身,中間不是被掏空的,咖哩汁香甜椰汁味重唔辣,沾麵包吃一流,軟殼蟹炸得軟脆。泰式經典明爐烏頭上菜時用爐微微咁烘住,保持返個溫度,魚肉不太老沒有腥味,碟內滿滿泰式香料,湯底有齊香酸辣得嚟又fresh,粉絲和雜菇吸收了湯汁十分之惹味,很有泰國feel。去骨海南雞(半隻)無骨海南雞啖啖肉,雞肉鮮嫩,所配的醬汁少少鹹辣,很惹味。泰式青木瓜豬頸肉沙律青木瓜絲沙律酸甜唔太辣,啱曬我口味,不過豬頸肉就有少少乾。咸檸檬七喜和龍眼冰,龍眼冰很夠味,龍眼肉很多,餐飲跟餐半
招牌黃咖哩麵包軟殼蟹
泰式經典明爐烏頭
去骨海南雞(半隻)
無骨海南雞啖啖肉,雞肉鮮嫩,所配的醬汁少少鹹辣,很惹味。
泰式青木瓜豬頸肉沙律
青木瓜絲沙律酸甜唔太辣,啱曬我口味,不過豬頸肉就有少少乾。
咸檸檬七喜和龍眼冰,龍眼冰很夠味,龍眼肉很多,餐飲跟餐半價十分之抵飲。
總括來說是值得推薦的一間泰國餐館,份量大碟味道很好。