2022-10-02
當年小店係上水既時候都唔太差,而且知道某KOL ge負評,決定再去試下。試完之後決定出post 為店家平反一下。晚餐去食,點左牛扒7安士配鵝肝,黑椒汁。牛扒叫5成熟,出黎就熟左小小變左7成。牛扒十分大件,本身肉味唔錯。煎既處理都唔錯。黑椒汁個人認為偏淡,但有別於茶餐廳既味精汁,對於唔太好味精既我係好事。鵝肝十分推介!口感、味道及大小都十分吸引!另一個餐叫左羊架12安左配香草汁。整體不過不失。羊亦都煎烘左小小。所以看來餐廳烹飪牛扒比較在行。湯同飲品都要另嗌,價錢尚可接受。湯有白紅選擇。叫在白湯(香草忌廉湯)係好飲既,帶甜有粟米味。跟餐只有意粉,夠林,煙靭到適中。配菜係雜菜+粟米,(大量西芹,非常健康),個人都幾鍾意但如果唔食西芹既朋友應該幾難搞。不過建議餐廳可以大眾化啲,跟餐加入薯條同飯,多一點選擇。當日落單時有70%客人係餐廳,等左20-25分鐘,都算還好啦。但換角度,餐廳每一個餐都用心準備,唔係茶餐廳半熟再翻熱上碟。值得一提係店員既態度係貼心,不時問我地需要,老闆又會每枱客問味道如何。總結而言,呢間係定位扒房既小店,小本經營可能令上菜速度同食物款式有局限,但我總結佢係用心經營,咁既價
值得一提係店員既態度係貼心,不時問我地需要,老闆又會每枱客問味道如何。總結而言,呢間係定位扒房既小店,小本經營可能令上菜速度同食物款式有局限,但我總結佢係用心經營,咁既價錢,性價比很高,值得支持
最後,回應不少KOL 評價餐廳又好,盆菜又好,雖然言論有自由,但你講完一句,對小本經營既餐廳可能影響好大,亦都打擊人地既努力。僅此出篇食評用15分鐘,希望可以為餐廳平反一下,亦對經營者的努力一份小小既尊重。