2023-05-13
2023.5.11我從來都無寫過食評,今日忍唔住要寫一篇,係我人生第一篇寫既食評😊我平時自己寫日記用開書面語,今日要用口語寫先得,希望大家睇既時候感覺親切d,哈哈!今日係一個特別既日子,我的生日,老公問我午餐想食咩?我話:「入沙田去Fantasy丫,好掛住佢地個蘑菇湯!」1330左右去到餐廳,老闆娘真是好好記性,我最近很忙碌,已幾個月無去幫襯,佢都仲記得我,主動比杯暖水我,比杯熱茶我老公。(之前還住在沙田時,我同老公差唔多每隔3-4星期左右會去幫襯一次,每次都會叫老闆娘比杯暖水我,去了幾次後,佢便記響心中了,接著每次去都認得我,會主動比杯暖水我☺️)呢個小小的舉動已經令人感到好窩心💕老闆娘很細心😊我哋點左黑松露帶子意大利飯、烤美國牛肩扒、兩個蘑菇湯、朱古力心太軟伴雪糕。我老公好鐘意食老闆整既意大利飯,自從食過一次之後,老公接著差唔多次次黎親都係食海膽意大利飯,今次試下轉口味,試黑松露帶子意大利飯,都好好味喔👍味道夠哂濃郁😋 呢個飯的特點就係咬落去有D外軟內韌的感覺,好Creamy😍今日一開始想黎,係因為掛住個蘑菇湯,講下點解咁鍾意飲佢哋既蘑菇湯先😌因為佢哋係用真蘑菇打磨出黎的,好香濃,好
今日係一個特別既日子,我的生日,老公問我午餐想食咩?
我話:「入沙田去Fantasy丫,好掛住佢地個蘑菇湯!」
今日一開始想黎,係因為掛住個蘑菇湯,講下點解咁鍾意飲佢哋既蘑菇湯先😌因為佢哋係用真蘑菇打磨出黎的,好香濃,好好飲😛
而我哋今日響埋單後,見老闆好悠閑咁行左出來同隔離枱的熟客仔傾計(其實我哋以前黎親幫襯都好含蓄,無同老闆傾過計),今次我忍唔住問下老闆個蘑菇湯係點整既?因為之前我叫老公鑽研下點整蘑菇湯,好想響屋企都有得飲好味既蘑菇湯😊老公上網睇食譜後,整左一款蘑菇湯比我飲,主要係落蘑菇、洋蔥🧅薯仔🥔去整,都好飲既,但係如果要比分老公整既蘑菇湯,就得80分;而Fantasy 既蘑菇湯係有95分!😍其實我內心係想比100分!😛扣左個5分係比佢哋有進步嘅空間,哈哈😬
言歸正傳,我想講我超感動💕估唔到我簡單問一個問題,老闆竟然傾囊相授,佢好用心咁教我老公點樣整蘑菇湯先好味!我依家仲期待緊,有一日可以響屋企飲倒老公整既近似Fantasy既蘑菇湯,哈哈😆
未講烤美國牛肩扒,牛肩扒肉質爽口有少少彈牙,好味😋,仲有佢既紫薯蓉都好有心思去整,又甜又健康🥰伴菜仲有紅蘿蔔、菜芯等等,菜都擺得靚靚,真係賞心悅目😍
最後係甜品~朱古力心太軟,焗到個蛋糕外面脆脆地,入面軟心流心,真係好正😊
我叫老公請教埋老闆點樣整,因為之前老公響屋企焗比我食既「流心朱古力」,係「唔流心」既,只係一個朱古力蛋糕🙈
老闆話焗既時間要掌握得恰到好處,先可以表層蛋糕脆香,中間鬆軟,內裡有流心朱古力的出現,口感幼滑👍仲有d訣竅要保守秘密,我就唔寫出黎啦,哈哈😉
呢間餐廳的既服務真心好好,食材又新鮮,親民既價錢食倒酒店的質素,最難得既係, 你哋真係一間好有人情味的餐廳💕支持小店👍你哋要努力丫,再鑽研多d好味既菜式,等我哋下次再黎食😋