2009-07-08 12 瀏覽
周日與老豆食飯,記得佢之前老人家話想去食扒,不過又死都唔肯走得遠,於是呢日只有帶佢去官塘花園餐廳。還記得十幾廿年前第一次鋸扒就係來呢間,面對幾次金融海嘯風暴,真估不到花園餐廳竟然可以做到今時今日。十幾廿年無來過,環境依舊,較昏暗的燈光襯著格仔枱布,十年如一日﹗老豆話來扒房別無他選,一定要食西冷牛扒,咁就一人一個西冷扒餐吧﹗餐湯是羅宋湯配上蒜蓉包,味道尚可嫌佢唔多夠肉鮮味,可以更好﹗主角上場,最開心的當然是待應幫手淋上黑椒汁全場噴煙的一幕,要了七成熟的扒老豆的一塊切落還是血淋淋的,佢係咁嘈亂巴閉,我只有同佢對換吧﹗事實我也愛生一點的,我估這件只有五成熟左右,切開血水係咁流出來,只有在鐵板上再灼多陣吧,火喉掌握似有問題,西冷扒肉汁幾多亦牛味濃郁,係要彈的就是我吃的一塊有條大筋黐住,切左佢無左四份一,肉質咬落亦有少少渣,美中不足﹗老豆細說當年在新加坡夜晚吃個牛扒餐溝女外浦通頂故事,當然得啖笑吧﹗80蚊位左右,味道都算ok了吧,老扒房服務快上快落是必然,卡位闊落都幾好坐,既然十幾年先會來一次,沒有可能不給笑評吧﹗