2010-12-12 364 瀏覽
大約十年前 , 明將只係得西九龍中心果一間 , 作為學生既我試過用學校食 lunch 既時間同同學們一齊仆倒過黎「豪食」 !記得當時以有限既零用錢食一餐 $39 的日本餐真係好巴閉 ! 而到依家仲記得當時 lunch 同同學每人各自怒刷左十幾廿碟既情況. 其實對一個學生黎講 , 果陣明將真係好好食 ! 講真 , 當時迴轉帶上有好多三文魚壽司 , 同埋每塊都好厚同大塊.十年過去.......雖然唔算係食過太多既日本餐廳 , 但最印象深刻都係非此間莫屬 !機緣之下 , 前排同同事一齊黎挑機試食最出名既紅豆軍艦壽司 !「打王」之前當然係搵小兵們熱身下. 先黎個蟹子沙律軍艦 , 只係覺得沙律味好重 , 紫菜好焾 , 蟹子無特別之後黎個蟹棒壽司 , 蟹棒是凍的 , 壽司飯是暖的 , 感受到冰火既感覺 , 亦都開始覺得要面對小兵既挑戰跟住就黎個墨魚(?)軍艦壽司 , 賣相極嘔心 , 見到好多「口水泡」既黏液係面.....同事話呢個好難食 , 拍得住個「王」, 而我就覺得未到最差之後黎個吞拿魚軍艦 , 可能因為d醬唔係自家製 , 所以算係比較好食之一 , 而仲有個粟米沙律軍艦都比較好食.跟住既就係甜

跟住既就係甜蝦壽司 , 真係可見餐廳為左慳成本 , 每件壽司只有一隻甜蝦 , 我先食一舊壽司飯 , 將 2 隻甜蝦合埋一齊 , 之後再食就好正常.

之後就黎個蟹子軍艦 , 嘩......一食之下 , 簡直想反胃 , d 蟹子好腥 !!!!! 入口後蟹子佈滿口腔內 , 好難逐一清除 , 唯有要飲啖無味既茶去沖一沖.

之後再黎其他....

最後當然係打王啦 ! 登登登櫈........紅豆軍艦壽司 ! 先同王拍個照 , 再開始挑戰佢.

一次放哂入口.......咬多兩下之後 , 發現紅豆好乾身 , 好似 d 吸水珠珠咁 , 吸乾哂口入面 d 水份. 咬左好耐先可以再講到野. 至於味道呢 , 就真係唔太難食 , 可能有心理準備 , 所以冇預期中咁差 , 竟然有點「失望」囉 , 哈哈~~

與其俾呢間「OK」既評語 , 倒不如俾「喊」. 相信越多「喊」會越多人黎食...........XD
2010-11-13
10 分鐘 (堂食)