2019-09-05 463 瀏覽
📍之前上網見到間鋪頭裝修好靚🥰,絕對係打卡勝地,超級IGable📸,而且仲要係我鐘意嘅中菜🥢,咁無理由唔去啦🤷‍♀️ <<< 莊館 >>> 位於銅鑼灣利園三期,一入到去商場就已經見到有一間店同其他鋪頭與別不同的裝潢,十分eye catching🤩🤩🤩! 餐廳其實位於Basement,由Ground Floor落去,淨係條樓梯已經可以影好多相👯‍♀️。落到去果陣其實好surprise,因為上網睇好多人嘅相都係好光猛💡,無諗過係咁暗🌫。我同朋友係度討論原來咁暗嘅時候,附近個侍應聽到我地講,佢仲主動教我地點影先靚,仲幫我地揸機添,超好人👍🏻環境氣氛就好好啦,食物方面我都好滿意,價錢就偏貴。BOOK檯果陣有問我係唔係慶祝同埋慶祝咩野,咁話左佢知係慶祝生日啦~ 到最後我地上甜品果陣,仲自動幫我地加左蠟燭添🕯好細心❤️✔ 花雕魚籽滷水燻蛋 🥚($95/3件) menu上嘅價錢係得3件,但可以直接叫幾多件架,價錢就係用平均價黎計番! 個燻蛋上碟已經好靚,顏色好豐富,蛋選用了鴨蛋,個蛋黃呈鮮橘色,上面有一層jelly嘅物體,個jelly其實係由花雕酒整成,入面

✔ 花雕魚籽滷水燻蛋 🥚($95/3件) menu上嘅價錢係得3件,但可以直接叫幾多件架,價錢就係用平均價黎計番! 個燻蛋上碟已經好靚,顏色好豐富,蛋選用了鴨蛋,個蛋黃呈鮮橘色,上面有一層jelly嘅物體,個jelly其實係由花雕酒整成,入面仲有D杞子添! 層jelly上面仲有啲鱘魚籽添,再上面仲有細細塊綠色葉仔☘️,成個造型已經好吸引,口水即刻標哂出黎🤤味道方面呢,花雕味好濃好香,隻蛋都有煙燻味而且好鬆嫩,反而滷水味同魚籽就唔係好食得出,不過總括黎講係好味同埋值得一試架👍🏻👍🏻👍🏻

✔ 黑豚肉叉燒 🐖($225/per 120G) 我地果碟就有7舊,咁岩我地7個人可以一人一舊😂一入口真係叫左出嚟,暖笠笠勁鬆軟! 口感真係不得了,鬆軟得黎又唔會無嚼勁😍😍😍。黑豚肉嘅肉味好濃好香再加上啲蜜糖甜甜地🍯,真係想食多幾舊!! 極度推介!!!😋😋😋

✔ 烏龍桂花茶燻脆皮雞 🐓($500/全隻) 上檯嘅時候,已經見到有個透明蓋蓋住,入面有濃濃嘅白煙🌫,之後侍應就會輕輕轉幾個圈再拇起個蓋,啲煙就慢慢飄出嚟🌬🌬🌬~~~~ 觀感上已經滿足哂,舌頭上都好滿足! 隻雞起哂肉同啲皮出黎,皮好脆肉好滑,而且係超重煙燻味,食完一輪個口都仲有果陣煙燻味,但唔係苦臭果隻煙味! 但烏龍同桂花味就唔係好食得出~

✔ 盞鬼陳皮咕嚕肉 🍊($180) 雖然佢個名係話陳皮,但並唔係我地中國果隻陳皮🙅‍♀️ ! 相入面果一塊就係陳皮啦!!! 個咕嚕肉選用左黑毛豬,啲肉唔肥唔油,好有彈性,口感好好😗。一入口其實係食到個薑味,但係又無薑嘅辣味,十分驚喜! 薑味令到成個酸甜味提昇左,很推薦!!💯

✔ 宮保蝦球 🦐($265) 蝦球就用左虎蝦,所以每隻都好大隻,好鮮甜而且蝦味好濃! 味道十分有層次,首先係食到甜味帶少少酸味,然後辣味就出黎啦🌶~ 不過隻辣唔算好辣,到最後麻就出埋黎啦! 成個味道高低起伏,逐樣出黎,好神奇❗️好好味👍🏻👍🏻👍🏻

✔ 慢煮薑蔥咸檸三文魚 🐟($185) 開頭見到三文魚用薑蔥煮咁chinese,心入面已經有個問號,搞到我想試! 講真,擺碟就真係唔吸引,比起之前果啲真係失哂色! 不過食落真係驚喜處處,很軟滑🤤魚嘅外層已經好軟滑,但係入面係仲軟滑,而且三文魚嘅魚汁鎖住係入面,很juicy!!! 而個魚下面係有少量蒸蛋索番啲汁,真係不得了! 但最驚喜係個咸檸味🍋,好香! 好fresh! prefect✨✨✨

✔ 棉花帶子泡飯 🍚($285) 上檯時,侍應會即時倒啲湯落去🥣,最尾再加啲脆米落去。果幾粒白色野其實係將啲帶子打碎加埋蛋白整出黎,質感好鬆軟真係好似棉花咁,而且係好濃莞茜味,熱愛莞茜嘅朋友就一定要試下啦🙂

✔ 薰衣草奶凍 🍮($75) 個奶凍超滑,而且勁濃薰衣草味,香薰治療師表示感覺好似食緊薰衣草精油咁,食完可能夜晚都訓得好啲💆‍♀️

✔ 椰皇凍 ($70) 🥥超多西米,椰皇好清甜,食完好透心涼! 消暑一流!
  • 花雕魚籽滷水燻蛋
  • 黑豚肉叉燒