2017-03-25
第一次黎食,雖然見到openrice d食評都偏向差評,但見近近地公司,今日又幾有陽光就打算去享受下個環境。同朋友book左一點table for 2,唔洗等就入座。雖然openrice差評多但都差唔多full house,所以d位都坐得幾迫下。餐牌上既菜式都偏貴,但諗住個環境唔錯就無所謂啦。我地叫左兩個set lunch,黑椒西冷牛扒同三文魚帶子海膽魚生飯。首先係魚生飯到先既,但諗住等埋朋友先食,於是等到牛扒上諗住食啦,就駭然見到托盤上有勁大隻反左肚既曱甴,literally係街上面地下行緊個一種。拿有相為證嫁唔好話打手老屈佢。大佬丫食肆我明會有曱甴,但都無理由咁x大隻係個托盤道都睇唔到下嘛?你請d聾啞人士無乜服務我都唔緊要,但唔係盲嫁下嘛佢地?點會咁大隻都睇唔到嫁?我地嚇到媽一聲之後叫個侍應收走成份餐,個侍應都係sorry都無聲就收左份野,但佢係特殊人士okay既我唔expect d咩既。但一直都無經理黎正式道過歉同跟進過。於是我朋友就望住我食我個魚生飯。雖然其實宜家諗番我都唔明點解當下我地無call食環,而我會重夠膽食佢d野。當然我食之前有用筷子了過晒d野,確保左無任何老鼠曱甴係
首先係魚生飯到先既,但諗住等埋朋友先食,於是等到牛扒上諗住食啦,就駭然見到托盤上有勁大隻反左肚既曱甴,literally係街上面地下行緊個一種。拿有相為證嫁唔好話打手老屈佢。大佬丫食肆我明會有曱甴,但都無理由咁x大隻係個托盤道都睇唔到下嘛?你請d聾啞人士無乜服務我都唔緊要,但唔係盲嫁下嘛佢地?點會咁大隻都睇唔到嫁?我地嚇到媽一聲之後叫個侍應收走成份餐,個侍應都係sorry都無聲就收左份野,但佢係特殊人士okay既我唔expect d咩既。但一直都無經理黎正式道過歉同跟進過。於是我朋友就望住我食我個魚生飯。雖然其實宜家諗番我都唔明點解當下我地無call食環,而我會重夠膽食佢d野。 當然我食之前有用筷子了過晒d野,確保左無任何老鼠曱甴係入面我先食。個飯份量都幾細,而魚生同平時超市50幾60蚊既差唔多質素,但呢道就要148而且唔包野飲。三文魚係超市quality,帶子無味,有d似素帶子既感覺。厲害既係海膽,味道正正常常但口感勁痴立立重可以拉到絲出黎。
我食完之後終於有個類似經理既先生走出黎話唔好意思,送番份甜品俾我地賠償。其實我心諗你應該係全單唔收我地錢既,但我無講出口。味道無特別,正常都唔需要點黎食。 最後朋友餓住個肚求其係街買左份三文治黎食。美好既friday lunch gathering咁就被一隻小強破壞左。咁大個女除左係街地上見過咁大隻曱甴之外未試過咁近距離見到,宜家諗番都猶有餘悸。(趁記得快d del左電話張小強相,免得再睇到嚇親自己)
btw 其實無call食環到底係幫左間野定害左佢?我真係唔知。