2021-08-21
周六午餐去千両解決,用App等位方便好多,差唔多有位先去。假日午市餐目有8款餐揀,價錢由$88至$228不等,包唔同野食,餐牌寫明用日本食材。海之幸丼定食 $228 另加一海之幸丼定食包主角海鮮刺身丼,麵豉湯,前菜同甜品。海鮮刺身丼有四細塊海膽左右,鮮甜creamy;連頭牡丹蝦一隻,鮮甜爽脆;帶子一隻開二,鮮甜爽口;鮑魚一隻,入面實在,外圍就腍腍哋,味道可以;拖羅一塊,雖然魚油豐富又冇筋,不過超細塊又薄;油甘魚一塊;三文魚兩塊,比較瘦;八爪魚一塊,韌到嘔;三文魚籽,送飯一流。醋飯正常,味道可以,飯量半大碗左右,飯面有少少生磨芥末同酸薑片。前菜係迷你沙律,有新鮮沙律菜,粟米粒,同車厘茄,加左日式胡麻醬。麵豉湯居然有迷你菇仔,另外仲有豆腐粒同海帶,味道鹹香幾好飲。甜品係粟子一粒配紅豆蓉,少見喎。粟子爽爽哋,紅豆蓉好甜。粟子同紅豆蓉一齊食都甜。松葉蟹肉飯配特選刺身,牛肉烏冬定食 $178 另加一呢個定食包松葉蟹肉飯,特選刺身,牛肉烏冬,前菜同甜品。前菜同甜品都同另一款定食嘅係一樣。松葉蟹肉飯賣相好特別,係喺隻蟹蓋上面加左白飯,蟹肉,飛魚籽同蛋絲,另外有兩隻蟹鉗。我冇食所以不能評價。熱牛肉烏冬
海之幸丼定食 $228 另加一
海之幸丼定食包主角海鮮刺身丼,麵豉湯,前菜同甜品。
松葉蟹肉飯配特選刺身,牛肉烏冬定食 $178 另加一
呢個定食包松葉蟹肉飯,特選刺身,牛肉烏冬,前菜同甜品。
前菜同甜品都同另一款定食嘅係一樣。
熱牛肉烏冬有肥牛兩塊,烏冬係幼身同扁身,再加上蔥花。
刺身三點係帶子半塊,三文魚兩塊,同赤身一塊。
上林春松抹茶卷蛋 $58 另加一
另外叫左份甜品分享。抹茶卷蛋唔錯,因為入面啲忌廉係冰凍好滑有啲似雪糕,反而外圍啲蛋糕就太實,麻麻哋。另外有兩粒黃豆粉嶡餅,食落唔係滑溜嗰啲,不過味道甜甜哋都好味。白色嗰舊似係雪糕糯米粃,入面好似雪糕饀,但係外面塊皮有啲奇怪,又唔似糯米粃皮。伴碟仲有少少紅豆蓉。呢份甜品整體而言都合格嘅。
總括而言,食物質素整體上都對得起個價錢。