2020-04-30
千代鶴位於銅鑼灣Sogo隔離澳門逸園中心,地點非常方便。我地卜左7:30,去到已經安排倒坐位。疫情下量體溫、揸搓手液先可進入是常識吧,另食客都放心享受晚餐😋。餐廳裝修樸實乾淨,我地安排坐係入邊大玻璃窗側嘅4人餐桌,坐位非常濶落。前菜好豐富,擺盤好靚,有(玉子、波菜卷、柚子魷魚、茶碗蒸);波菜卷最有驚喜,一啖咬落去口感極似金姑,非常爽口,波菜做倒呢個口感極之神奇,蘸埋個芝麻醬,非常可口😋;茶碗蒸,打開碗蓋,本菇嘅香味已經跑出黎,菇嘅獨特鮮味混入蛋埋邊,另滑嘟嘟嘅蛋每一口都充滿菇嘅香氣😋。汁燒和牛粒配溫泉蛋飯滿滿嘅和牛粒鋪滿飯面,份量十足;將溫泉蛋攪開與珍珠飯拌勻,每啖飯都充滿蛋香,和牛粒粒大細適中,極富口感,慢慢咀嚼,濃濃牛味就開始浸出嚟👍🏻。海膽手卷 - 海膽色澤金黃,口感非常幼滑,味道甘甜;飯身微暖軟糯,醋味適中,紫菜非常脆身,三者互相配合,口感極佳👍🏻。壽司🍣左口魚 - 微微炙過,另甘香嘅魚油滲出,非常甘香,入口即溶;吞拿魚 - 原全冇脂肪,口感腍滑;珍寶甜蝦 - 甜蝦肉質嫩滑,極之鮮甜肥美;鯖魚 - 肉身鮮甜,慢慢咀嚼後鮮味更出;珍寶帶子 - 肉身勁厚,口感極之豐富,鮮甜無比;拖
汁燒和牛粒配溫泉蛋飯
壽司🍣
吞拿魚 - 原全冇脂肪,口感腍滑;
珍寶甜蝦 - 甜蝦肉質嫩滑,極之鮮甜肥美;
鯖魚 - 肉身鮮甜,慢慢咀嚼後鮮味更出;
珍寶帶子 - 肉身勁厚,口感極之豐富,鮮甜無比;
拖羅 - 脂肪分布極之均勻,入口即溶,配上蟹子,增加口感。