2010-06-08
考試前一天, 也是先行食飯再回家. 是晚經彩虹轉車, 就在小巴站旁的牛池灣村, 一間非常顯眼的餐廳. 就是一直都很想報告下的, 仟億....是日第一次夜晚入牛池灣村, 做就了這一次的千億個晚上.其實, 這並不是什麼特色茶餐廳, 只是一間經常路過, 見其客似雲來, 應該試下冇問題既. 於是, 是晚, 路經, 入毫不猶疑的, 入來了.一般晚上有小菜小炒供應的茶餐廳. 就是為街坊同一些入西貢的轉車客服務, 店子分了三區, 一個是正鋪內的非吸煙區, 一個是旁邊吉鋪既吸煙區, 另一個是店外地台的吸煙區. 雖不是滿坐, 但每一區, 都起碼有7成滿.餐牌選擇多, 實在令人花多眼亂. 食什麼好呢, 樣樣都好似差不多, 揀不下手. 聽見隔離檯叫滑蛋叉燒飯, 咁我都要一個滑蛋叉燒飯. 實行跟機. 這個飯, 用大碗上, 出來的滑飯汁, 鋪滿哂, 搞到只見汁不見飯. 而味道, 就好似鹹了一點, 感覺上, 鹽同味精, 落得過份了一點, 令到個滑蛋汁失去了其原味. 叉燒則是普通茶餐廳既瘦叉燒, 非常之一般. 快快趣食完, 早點回家好. 不過, 以後路過, 都是不要來這裡好. 夜晚的牛池灣村, 仲有不少車仔麵檔,
快快趣食完, 早點回家好. 不過, 以後路過, 都是不要來這裡好. 夜晚的牛池灣村, 仲有不少車仔麵檔, 有機會, 應該是試下呢D風味, 而不是食茶記.