2018-11-11
話說我今日生日,男朋友喺外地陪唔到我慶祝,所以揀左好耐終於揀到呢間可以online order又有online payment,啲蛋糕個樣靚靚仔仔(睇相好似),仲有埋送貨服務嘅蛋糕舖。而我本人都喺instagram follow左佢好耐,但一直無機會試,所以一開始都幾期待。點知我男朋友話online order寫delivery限港島/九龍,之後輸入我屋企地址(家住九龍東選區)一定係九龍區!結果話我屋企唔係可以送嘅地點,要自取。ok,fine!自取都得,本身set pick up time係5到6pm。但驚我/朋友遲左放工,想改pick up time至中午,所以提前2日問可唔可以改時間。男朋友連續三日打電話問灣仔分店有無得拎,第一日打左3次,無人聽;第二日打左4次,3次都無人聽,唯一一次問到野,個staff答「你聽朝早啲去門市等,睇下個蛋糕到左未」然後就cut左線。嘩 真係唔該曬!我全日無野做,淨係一早去你門市等蛋糕咩...到左今日朝早11點,我男朋友再打過去,今次喺website搵到佢個office電話,打過去終於有個正常態度嘅staff答「啲蛋糕正常黎講1點鐘就會送到灣仔分店」結
而我本人都喺instagram follow左佢好耐,但一直無機會試,所以一開始都幾期待。點知我男朋友話online order寫delivery限港島/九龍,之後輸入我屋企地址(家住九龍東選區)一定係九龍區!結果話我屋企唔係可以送嘅地點,要自取。ok,fine!自取都得,本身set pick up time係5到6pm。但驚我/朋友遲左放工,想改pick up time至中午,所以提前2日問可唔可以改時間。男朋友連續三日打電話問灣仔分店有無得拎,第一日打左3次,無人聽;第二日打左4次,3次都無人聽,唯一一次問到野,個staff答「你聽朝早啲去門市等,睇下個蛋糕到左未」然後就cut左線。嘩 真係唔該曬!我全日無野做,淨係一早去你門市等蛋糕咩...到左今日朝早11點,我男朋友再打過去,今次喺website搵到佢個office電話,打過去終於有個正常態度嘅staff答「啲蛋糕正常黎講1點鐘就會送到灣仔分店」結果朋友準時放工,可以幫我拎蛋糕,都廢事提早去浪費生命。
好啦,服務態度不佳,我都諗住蛋糕味度應該唔差掛,話曬都用左千幾蚊買1個1磅蛋糕。(lady m原個蛋糕都係750,呢個蛋糕計埋匯率都成千五蚊)哈,我睇到呢個千五蚊蛋糕嘅第一眼就已經有啲失望,面嗰3枝花竟然係好平價嘅桔梗。桔梗唔係唔靚,但原圖係花色好靚嘅花,都已經有少少貨不對辦啦,再睇真啲張相,原來個蛋糕個design仲有some rose strokes at the bottom of the cake(原文嚟架)而我個蛋糕係乜都無嘅,只有粉紅色cream。好啦,當我要求高,相同現實不符是常識吧。咁我公平啲,當自己乜都睇唔到,認真品味個蛋糕啦。
white chocolate mousse加passion fruit jam味道普通,真係無乜野好驚艷,個底so called係short bread,但似係一塊普通餅濕到一pat泥咁。最後,最經典係個macaron,真係好神奇架!正常macaron係外脆內軟,佢竟然可以整到粒咁硬嘅macaron,我用口咬到中間feel到咬唔入,用叉試下劈開佢,劈左十幾秒都唔爛,真係好犀利架!有片為證,可惜呢度未有得upload video,只好cap幾張相,由01秒劈到05秒架!
總括而言,大家想感受非一般客服體驗同千幾蚊買一肚火嘅經驗,我真係歡迎你地啊!而我就會將第一個千字食評同一個生日願望分俾呢間舖頭,希望呢間野改進客服同蛋糕質素。我本人食過一次就可一不可再了。