今日打風見冇乜好嘢食,經過新都城決定係新開冇耐的 "香港地" 試下。好肚餓嘅我地四點幾先食第一餐,好彩呢段時間不用排隊就入得。餐廳的裝修幾有香港的特色,而且好新淨,店入面都幾多人。坐低咗之後,我地就開始睇下有咩嘢食。佢有下午茶常餐,都係一啲普通茶餐廳會有的食物。還有的是限定優惠--紅豆沙冰奶(滿$80 可以半價享用)而我們主要跟呢張餐牌點餐,成間鋪的食物選擇好少。佢可以揀一款主食,然後還有小食同甜品/飲品(凍飲加$4)。雖然沒有加一服務費,但份量唔多,以正常下午茶的價錢來說算貴。性價比不高首先我點的揚州炒飯($48)好快就到了,等候食物的時間都唔算耐。揚州炒飯的配料有蛋、蝦仁、叉燒同火腿,但是份量唔係話好多。飯方面,食落去是冧的,完全不是一粒粒個種,質感不太好。然而叉燒同其他配料的味道都還好的。本身我想叫原盅紅豆滑溜豆腐花的,但係冇哂。所以我改咗嗌凍檸茶,要加$4 但都幾大杯的。我們點的另一款是 XO 醬豬扒炒公仔麵($48),有紅椒、蔥同芽菜做配料。呢個係我地叫的四款之中最正常的一個。不過個人認為多咗啲油同唔夠乾身,但是都可以接受的。小食我地有三個都揀了香脆一支骨雞翼和薯條。薯條一

小食我地有三個都揀了香脆一支骨雞翼和薯條。薯條一啲都唔熱同脆,似係擺了一段時間咁。而雞翼係一隻不過分開咗一半來炸,所以有兩舊。表面都算脆嘅,不過同樣都係唔熱。

再來的是銀芽肉絲炒麵($48)。賣相唔係咁吸引,配料冇乜味。不過麵是脆的,但整體感覺都唔太好。

一開始店員比了個小食鯪魚餅我地,之後我地發現佢落錯單,沒有寫到我點的黃金墨魚燒。後來我們把所以食物都吃完的時候才送到(有催過他們但都等得好耐)。
 餐牌的圖片比實物好得多,本身睇圖以為是好似章魚小丸子咁,但真實是墨魚丸有啲紫菜同燒汁⋯⋯ 係咪我期望太大
味道都一般般,等了咁耐但不是熱的。

埋單一共是$204。食下午茶來說所算貴的,而且份量和味道都不係咁好。店員服務質素有啲差,冇咩禮貌、追單都等得幾耐。所以試一次就好了,下次唔會再來⋯⋯
2017-08-27
下午茶