2024-09-18
假期約咗朋友去尖沙咀度食飯,趁着返學嘅空檔時間,🍱🍣我哋揀咗食lunch。平時我地都鍾意食日本嘢,而呢間餐廳門口仲有打卡位添,望落好有🌸和式嘅風味。經過樓梯上到去餐廳,入邊營造到昭和嘅風格,牆上貼上不同和式的海報同菜式。我們被安排到轉角位的座位上,有榻榻米及普通餐桌揀,😃榻榻米比較適合一大班人坐低食飯。午市餐牌有兩個,一個係主廚推介,另外一個係海鮮定食,而另外一邊就係熟食定食,都係以👍優惠價錢推出。🍵海鮮山秘製魚湯漬「一丼兩食」$138店員推介先吃前菜刺身,然後喝一碗湯,加上三文魚子配飯吃,最後才變茶漬飯。我照着程序去吃,🐟刺身加咗醋,有點酸酸的口味,氣味幾清新,而湯不是平常喝的出汁,而是用魚骨熬製的🍲魚骨湯,味道濃郁豐富,海鮮山的刺身是吞拿魚腩蓉,內有些貝類及甜蝦,非常鮮甜,配有4片脆紫菜,可以俾你包住吃,🤤最尾倒上魚湯全部吃完。🍣特選雜錦壽司12件 $138有帶子、三文魚、🐚貝類、海鰻、赤身、芥末🐙八爪魚軍艦、吞拿魚蓉軍艦等壽司,配上茶碗蒸、沙律、前菜及甜品,非常豐富。當日的前菜是牛腱凍,口感👍非常好。而茶碗蒸用料十足。壽司🍣的用料也很鮮甜,當中甜蝦及貝類我好喜歡,而飯是紅醋飯。食
🍵海鮮山秘製魚湯漬「一丼兩食」$138
🍣特選雜錦壽司12件 $138
當日的前菜是牛腱凍,口感👍非常好。而茶碗蒸用料十足。
食評總結:我們用餐的時候看見非常多附近上班的人都嚟用餐,以用料及款式嚟講,真的性價比高,😃而且我跟朋友都覺得味道十分唔錯,座位也舒服,緩緩的燈光好寫意,值得一試。