青花 (THE FOREST)

Champak Restaurant by ATUM (THE FOREST)
2024-09-06 770 瀏覽
《青花 - 旺角》呢排個腦入面成日諗起芒果糯米飯,心動不如行動,捉咗我嘅bestie去咗旺角一間望落好精緻嘅泰國餐廳食午飯,餐廳座位都闊落,自然陽光打落嚟影相一流😏午餐定食都好抵玩,今次我哋叫咗一個午餐定食同埋散叫咗幾樣嘢,兩個人都食到好飽🤫💁🏻‍♀️泰式鮮蝦金邊粉餐跟青檸特飲 $92Pad Thai 算係泰國菜入邊我最鍾意嘅菜式之一,呢一度嘅炒金邊粉算係濕炒嗰一種,不過味道都幾濃郁,蝦肉嘅份量算多,我最鍾意就係個金邊粉食落煙煙韌韌,配埋蛋絲同埋香蔥真係好開胃👍🏻因為套餐嘅關係,朋友就叫咗青檸梳打解解渴,味道清爽,夏天飲最啱不過💁🏻‍♀️加配油酥手抓餅兩片 $20驚唔夠飽嘅關係,朋友叫咗個油酥手抓餅,食落滿滿嘅牛油香而且酥脆,貪得意用距離嘅豬頸肉都幾好食💁🏻‍♀️炭燒豬頸肉配酸辣青醬 $118我哋另外叫咗個小食一齊share,豬頸肉配咗蔬菜沙律一齊上,可以夾住啲菜一齊食,再點埋個青醬汁幾開胃,份量有點大,我覺得三個人食就差唔多啦💁🏻‍♀️藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138我個煮食就叫咗呢一個藍色嘅蝶豆花蟹肉菠蘿炒飯,個飯炒得乾身,配合咗菠蘿嘅甜味同埋蟹肉嘅香氣,食落鹹鹹甜甜咁,記得要配埋旁邊嘅肉鬆同
《青花 - 旺角》

💁🏻‍♀️泰式鮮蝦金邊粉餐跟青檸特飲 $92

💁🏻‍♀️加配油酥手抓餅兩片 $20

💁🏻‍♀️炭燒豬頸肉配酸辣青醬 $118

💁🏻‍♀️藍蝶花蟹肉菠蘿炒飯 $138
我個煮食就叫咗呢一個藍色嘅蝶豆花蟹肉菠蘿炒飯,個飯炒得乾身,配合咗菠蘿嘅甜味同埋蟹肉嘅香氣,食落鹹鹹甜甜咁,記得要配埋旁邊嘅肉鬆同埋腰果呀,我覺得個肉鬆係神來之筆😏同菠蘿嘅甜香好夾

💁🏻‍♀️芒果糯米飯 $78
甜品我哋要咗芒果糯米飯,佢個糯米飯係紫色的好得意,可以夾埋椰漿同埋芒果一齊食,芒果嘅甜味帶出咗椰漿嘅香氣,作為飯後甜品十分不錯

💁🏻‍♀️蝶豆花椰子奶蓋 $48
今次食飯嘅主題好似好多菜式都係藍,而我叫咗杯飲品都係藍色㗎,望落藍天白雲一樣,其實就即係落咗蝶豆花染藍嘅椰奶加埋奶蓋,飲落幾濃郁,記住要攪勻底下嘅椰子糖漿啊,如果唔係飲到底比較甜,但係呢杯飲品都真係滿足到我對泰國嘢嘅慾望
2024-09-02