2017-05-18 240 瀏覽
第二次食牛氣。第一次係食晚市放題,而今次係食午市60分鐘放題套餐。其實我一直搞唔清牛氣、牛陣、牛一、日牛涮涮鍋呢幾個品牌有咩分別。正常來講應該三個「牛」開頭既牌子係同一個集團?Anyway,呢啲都唔關我事,有好野食我就滿足了。(我後尾無聊去研究左呢三間既分別,好似價位有少少少少分別,同埋質素方面都有少少少少唔同,感覺上牛氣應該係最高級既。)下午4點出來覓食,呢個就係平日唔洗返工既人士之lifestyle。。原本諗住響The One 4-5樓行幾個圈揀一間自己最想食既,但自己當時真係肚餓得滯,完全等唔切啦!😂 所以就入左呢間,因為肚餓更係要食多啲喇!原本想揀90分鐘放題既,貴60蚊,但可以食耐啲同埋肉可以無限refill。如果淨係普通60分鐘套餐就得一碟架姐。但係落單嗰陣時又覺得自己未必食得落咁多碟豬肉,同埋夜晚仲要食野添,唔想食到太飽。咁就點左$79既美國豚肉啦,切得薄薄地,涮幾秒就食得了!配埋胡麻醬仲正。我係一個好識分配時間既人(哈哈),所以當我等個湯底滾嗰陣時就已經去拎熱食、沙律同前菜啦!熱食我攞左咖哩牛腩配炒飯,幾開胃呀!跟住前菜有中華海藻沙律同八爪魚,仲有兩款壽司(玉子同蟹柳棒

原本想揀90分鐘放題既,貴60蚊,但可以食耐啲同埋肉可以無限refill。如果淨係普通60分鐘套餐就得一碟架姐。但係落單嗰陣時又覺得自己未必食得落咁多碟豬肉,同埋夜晚仲要食野添,唔想食到太飽。咁就點左$79既美國豚肉啦,切得薄薄地,涮幾秒就食得了!配埋胡麻醬仲正。我係一個好識分配時間既人(哈哈),所以當我等個湯底滾嗰陣時就已經去拎熱食、沙律同前菜啦!熱食我攞左咖哩牛腩配炒飯,幾開胃呀!跟住前菜有中華海藻沙律同八爪魚,仲有兩款壽司(玉子同蟹柳棒)。沙律配菜選擇都唔少,啲蔬菜真係非常之新鮮,有一種清甜(聽講老闆不惜成本用最好既蔬菜)。咁我就一路涮肉一路食前菜沙律啦,食到一半覺得差唔多可以煮丸類同其他蔬菜了,於是就將自己拎既全部倒曬落去俾佢慢慢煮。佢第二次滾我就繼續涮肉食,飲完一杯玄米茶就去攞一罐Hite啤酒,但無奈胃已經差唔多冇咩空間,於是飲左半罐就放棄左。

最尾差唔多全部消滅曬,淨返少少食唔曬既蓮藕同麵。芝士魚蛋實在太rich,我食左一個就食唔落了。通常我打邊爐最鍾意既菜就係油麥菜同蘑菇(各種菇都鍾意),於是呢幾樣我攞得多少少。Luckily for me,我一個鐘岩岩好食曬,唔洗等人來催我。

叫我同其他間比較既話就難啲,因為我未試過牛一同牛陣,但睇完啲評論我估應該係咁樣一個等級:牛氣>牛一>牛陣
因為牛陣湯頭選擇冇咁多同埋如果唔想要清湯就要加錢(雖然得個$10),所以牛一應該係性價比最高既,因為牛肉午市套餐都係$68起,而牛氣就係豬肉套餐都要$78。論環境,牛氣位於The One,租金應該最貴,所以價錢貴少少亦都算合理。

唔錯又夠抵食既一餐,其實呢個時段食正常來講夜晚不再需要食野了,但我到左7:30又差唔多消化曬。。所以隔2.5鐘就又可以食了😂 我可憐的身材啊!被我不停咁虐待🙈
2017-05-16