疫情期間第一次到香宮用膳,試咗招牌炸子雞、叉燒和一些點心,覺得餐廳整體上做得非常好,難怪當時就算有疫情都座無虛席 過了一年多,終於有機會再來這裏用膳,這次叫的是中午廚師套餐,試吓其他招牌菜式侍應首先為我們奉上餐前茶和酒店自家製醬料 第一道餸是乳豬燒味拼盤,老實說當中最高質的是叉燒,剛好半肥瘦,肉質好腍好入味,燒烤火候剛好控制到表面有少許焦香 乳豬非常香脆,海蜇頭都好爽口,不過唔算好特別蟹肉粟米羹:非常足料,啖啖都有蟹肉,另外都有香濃的粟米味,食完非常滿足豉汁蒸大連鮮鮑魚:欣賞廚師的刀工,切咗花紋嘅鮑魚蒸完好似綻放的菊花,火候都控制得幾好,肉質彈牙鮮甜又唔會韌,雖然鮑魚唔係好大隻,但我都滿意收貨牛骨清湯崩沙腩:等咗好耐終於出場嘅菜式,老實說湯底的確好清,食唔到好多牛味的層次,不過崩沙腩係炆得好好,肉質好腍,但唔會散,都夠入味 蝦頭油海鮮炒飯:外表唔算好特別,但我覺得好好食,可能因為係用蝦油去炒,味道好香,另外炒飯裏的海鮮粒份量好多,好想再食多碗秋冬時節,食蛋白杏仁茶這個甜品非常合適,杏仁茶是生磨的,所以好香好滑,加埋蛋白又係煮得啱啱好,食完齒頰留香除了食物質素保持高水準,香宮的裝潢風格非

侍應首先為我們奉上餐前茶和酒店自家製醬料

乳豬非常香脆,海蜇頭都好爽口,不過唔算好特別

除了食物質素保持高水準,香宮的裝潢風格非常古典優雅,座位寬敞,樓底又夠高,好有氣派,在這裏用膳是很愉快的經驗。唯一可以改善的地方,是上菜速度可以快少少,可能因為我平日生活節奏都好急促,所以唔係好習慣慢活