2023-01-24
《老鍋 - 銅鑼灣》天氣都涼涼哋,真係好適合打邊爐架呢☺️銅鑼灣有間台式火鍋店一直都好想試,但奈何次次去親銅鑼灣都係要做嘢,所以冇咁多時間可以打邊爐🤔今次我就約咗朋友 @justlove_eat 過呢邊買野,見時間上許可而餐廳又有Lunch Menu揀😎順理成章我哋lunch 就食台式火鍋啦🤭我哋揀咗午市二人火鍋套餐 $299/For 2,套餐可以自選湯底😉我就拍版揀咗未試過嘅老饕酸菜白肉鍋,淨係個湯鍋嘅白肉都已經好多,啲肉切得都幾薄,一滾就可夾黎食😂我地狂食但食極都仲有🥸入面既酸菜唔會過酸,食落開胃而且入味😚最驚喜係個湯入面有薯粉呀😍索左湯又煙煙韌韌咁,真係幾架食😋個鍋連個湯底都可以for食客飲架👍🏻我地喺個鍋滾左之後都飲左兩碗先開始配菜方面,佢個套餐跟左一份蔬菜、丸餃拼盤,另外可以自選一份肉同埋主食,我地要左雪花肥牛同米線呢個配搭,個套餐兩個人絕!對!夠!食!😂唔大食既人要考慮一下啲野到左先再叫其他野😝肥牛個肉好嫩好有肉味,吸左湯後更香,唔洗點任何醬料都夠味👍🏻而丸餃拼盤入面有蛋餃、墨丸、貢丸同魚皮餃各兩粒,每人試少少都夠架啦🥸其實個老饕酸菜白肉鍋本來已經有薯粉喺底😅個米線根本就唔會
天氣都涼涼哋,真係好適合打邊爐架呢☺️銅鑼灣有間台式火鍋店一直都好想試,但奈何次次去親銅鑼灣都係要做嘢,所以冇咁多時間可以打邊爐🤔今次我就約咗朋友 @justlove_eat 過呢邊買野,見時間上許可而餐廳又有Lunch Menu揀😎順理成章我哋lunch 就食台式火鍋啦🤭我哋揀咗午市二人火鍋套餐 $299/For 2,套餐可以自選湯底😉我就拍版揀咗未試過嘅老饕酸菜白肉鍋,淨係個湯鍋嘅白肉都已經好多,啲肉切得都幾薄,一滾就可夾黎食😂我地狂食但食極都仲有🥸入面既酸菜唔會過酸,食落開胃而且入味😚最驚喜係個湯入面有薯粉呀😍索左湯又煙煙韌韌咁,真係幾架食😋個鍋連個湯底都可以for食客飲架👍🏻我地喺個鍋滾左之後都飲左兩碗先開始配菜方面,佢個套餐跟左一份蔬菜、丸餃拼盤,另外可以自選一份肉同埋主食,我地要左雪花肥牛同米線呢個配搭,個套餐兩個人絕!對!夠!食!😂唔大食既人要考慮一下啲野到左先再叫其他野😝肥牛個肉好嫩好有肉味,吸左湯後更香,唔洗點任何醬料都夠味👍🏻而丸餃拼盤入面有蛋餃、墨丸、貢丸同魚皮餃各兩粒,每人試少少都夠架啦🥸其實個老饕酸菜白肉鍋本來已經有薯粉喺底😅個米線根本就唔會食得曬😉下次真係要叫店員少粉先得🤫
食左個幾鐘,唔好睇少個set既份量呀😂飽到我同朋友傻左😅不過初次試酸菜白菜鍋既我可以話愛上左佢個味道呢🥰呢度埋單人均$150左右😉都幾抵食呀