2019-04-27 189 瀏覽
朋友口痕痕想在旺角食川菜,我突然想起登打士街歐美廣場這邊有間樓上的川菜,有次坐電梯打開門的那一瞬間傳來陣陣香味,於是就帶朋友來一探究竟。只是中午,又未至於想食水煮魚那類heavy的菜式,就由午市套餐ABC類入手,叫了兩個小菜(跟飯)及一個涼拌菜。涼拌萵笋絲:醬汁有落少少醋,微酸,辣油夠香,叫醒了我們的味蕾!萵笋切得好幼身,夠爽口,廚師好刀工!宮爆雞丁:叫了小辣,皆因朋友是喜歡食辣但又怕好辣(難服侍😝),他滿意這個辣度及味道,用匙羹筆完一次又一次,不停說好送飯呀、呢個好味呀😋!哈哈!樟茶鴨:唔係太多人知有呢個菜式,香港的川菜館也不常見,見呢度有就試下!這不是辣的,而是有煙燻香味,鴨肉不騷,味道彷彿跟在四川吃到的一樣!太感動了,就是這種風味!座位夠闊,坐得舒服,值得一提是每個卡位都有個按鈴,可以輕鬆呼喚店員!午市的一個小菜加個飯都係$50有找,味道又不錯,抵食過茶餐廳啦!我應該會變成這裡的常客😌

涼拌萵笋絲

宮爆雞丁