2021-02-07 302 瀏覽
今日係星期日勁唔想出街,但我又因為朋友出咗街,靚女話要我食飯我冇理由唔出啦,佢好有錢。我地去黃埔九重鮮食完嘢去旺角食雪糕。我地食午市放題,$298一位加一,我地仲加咗$13任飲無酒精飲品。每人都會有一份龍蝦、鮑魚、帶子。任食方面,有海蝦海蜆鮮蠔,但今日唔夠蠔,每人都有五隻,不過餐廳就安排就有任食青口。除咗一啲小食,仲有大量川燒、烤肉、天婦羅同埋銀紙燒。我地兩個肥婆叫咗好多嘢食,我重點介紹幾樣啦。全部海鮮好新鮮,啲蝦同青口仲識郁,生命力頑強。我最中意係龍蝦,啲肉同膏都好鮮甜。今日學到青口身上執毛叫足絲,俾佢捉住麻繩或礁石,抆咗佢就食得。啲蠔都唔錯,但朋友竟然唔食蠔!甜品係椰皇三重奏,好好味!有椰絲、椰漿同埋椰汁啫喱。中意椰子嘅朋友唔好錯過,估唔到咁簡單嘅甜品都好有驚喜!因為唔知乜係銀紙燒,所有我叫咗,其實即係燒銀色嘅紙(錫紙),店員上菜之後會點火,個火熄咗就食得。幾特別,入面蜆有蝦仲有啲好入味嘅粉絲。其他小食有串燒、烤肉、天婦羅,款式勁多、味道正常發揮,等緊啲海鮮嗰時可以食下!