2023-05-31
上網搵食見到呢間舖頭都有午市火鍋,又唔貴,就踩上嚟試試佢。按地址嚟到樓下亞皆老街,搵嚟搵去都唔知邊度係入口,見其中一個𨋢口有看更就去問吓,點知俾佢鬧番轉頭,真倒楣。可能太多人問佢路啦,我明佢嘅躁動,但總之就係我無端端俾人省咗一鑊立立令,呢個味道並不好受。出返門口繼續搵,見隔籬座大廈有條樓梯,行上去睇吓又唔係。落返街再搵,已經冇路,惟有轉入上海街睇睇,行入半條街終於見到有一個完全冇標示、烏燈黑火、好窄嘅電梯大堂(小堂?)。入𨋢見2/3樓個掣都係寫住見見面,咁上2樓睇吓先。原來2樓只做套餐同小菜,火鍋要上3樓。都話佢指示唔清晰,好多人以為服務就係笑口噬噬講多謝唔該,其實令人容易搵到呢啲都係服務一部分,好似我咁未食已經俾佢玩到氹氹轉,體驗絕對差勁,唔係講多幾句多謝就可以抵消。上到3樓,差唔多兩點,伙記帶我坐低。望望周圍,前面一個男客,隔籬枱兩個講普通話嘅女仔,最後面一枱四個講普通話嘅後生仔女,除咗最左手邊遠處一枱四個姨姨係講廣東話,似乎呢度係普通話人嘅地盤。我叫咗個椰子雞湯,嚟到嚇一跳,認真大大大煲。煲好大,湯好多,但唔係特別香。佢啲雞分開另上,六、七舊左右。佢分手機落單同自助區。慣常做法,
佢分手機落單同自助區。慣常做法,自助區瓜瓜菜菜丸丸腐腐。
手機落單分幾個類別:
牛肉類:封門柳、牛梅花、肥牛、牛板腱
豚肉:白豚肉
海鮮類:海蝦、龍脷柳、花蛤
放題配料:魚皮餃、雞腎片、雞子
埋單$174,佢比創興嗰啲貴少少,不過飲品、甜品選擇好少。反而佢主打牛肉,連封門柳都係任食。
結案陳詞:如果你淨係一心諗住食牛肉,呢度抵食。但如果鍾意大堆頭或者平平地是但食啲嘢,咁就去創興啦。