2017-03-28
午飯時間,係中環半山工作嘅我,飽嘗吊腳返工之苦,幸四周臥虎藏龍的食肆林立,才得以平衡心理。今天到 Dragon I 午飯,同事話佢有午市點心飲食。當日冇咩人,環境就係一個活脫脫嘅酒吧樣。賣點心?我真係當堂嚇咗跳,然後得淡笑。言歸正傳,放題每位$238(+10%)。眼見一籠灌湯包而索價$60,茶位都$28位,我哋二話不說揀咗放題。點心唔算耐,好快嚟到。有圖有真相:前菜正正常常。辣椒油幾勁,有啲料到。推介炸蟹鉗,回本必食,粒粒蟹肉真材實料,香口彈牙一級棒!餃子,正常。蝦餃一般,唔太喜歡佢肉味太濃。懷疑落得太多鮮肉去增強味道,犧牲咗蝦嘅鮮甜同爽脆感。燒賣好正,大大件,睇得又食得。呢個就係我最最最最推介嘅蟹肉竹笙灌湯包啦!除了係個人偏好外,呢度嘅包即叫即蒸好新鮮,湯汁清甜無味精,有足料蟹肉同竹笙,包嘅外皮做得好,煙靭得嚟又夠薄。我食咗兩個,好滿足,回本了!是日點咗菊花茶,清香無比,絕非敷衍充數嘅貨色。服務一般吧,侍應唔係特別殷勤。會回頭。
點心唔算耐,好快嚟到。有圖有真相: 前菜正正常常。辣椒油幾勁,有啲料到。 推介炸蟹鉗,回本必食,粒粒蟹肉真材實料,香口彈牙一級棒! 餃子,正常。 蝦餃一般,唔太喜歡佢肉味太濃。懷疑落得太多鮮肉去增強味道,犧牲咗蝦嘅鮮甜同爽脆感。
燒賣好正,大大件,睇得又食得。 呢個就係我最最最最推介嘅蟹肉竹笙灌湯包啦!除了係個人偏好外,呢度嘅包即叫即蒸好新鮮,湯汁清甜無味精,有足料蟹肉同竹笙,包嘅外皮做得好,煙靭得嚟又夠薄。我食咗兩個,好滿足,回本了!
是日點咗菊花茶,清香無比,絕非敷衍充數嘅貨色。
服務一般吧,侍應唔係特別殷勤。
會回頭。