2016-03-14 2033 瀏覽
印象中Phoenix Sweets的老闆係芝Si菇Bi 卓韻芝的前助手,由於精於整餅,阿芝鼓勵佢開舖賣餅,第一次認識呢間餅舖係喺雜誌,見到果個唧花立體蛋糕,真係嘩左一聲,因為真係好靚!初初知道PMQ開店,我即刻去睇下,上次好趕又好迫既情況下食左個rainbow cupcake,今次平日行過,決定要坐低慢慢嘆!今次食左個Yuzu cupcake,蜂蜜柚子味,蛋糕比第一次食既實淨少少,但係檯仔細細的地方食,如果蛋糕太鬆係會食到一身都係蛋糕碎。至於上面舊cream butter同個蛋糕味道,都有淡淡既柚子味,唔會太甜,但個蛋糕裡的柚子粒可以多番少少,甘個蛋糕會香d。如果cupcake set有熱咖啡選擇, 或者熱茶唔需要加$10, 甘就perfect~

2016-03-11
  • Cupcake