2018-11-04
午餐食呢間,位於旺角與太子之間的四季文昌。個名聽過好多次,主打火鍋的,但總係冇機會去試一試。今天路過,見到原來有午市套餐,一於去探吓路。午市套餐多選擇,當中不少都係海南特色菜,四十幾五十蚊有交易,快餐店的價錢,完全不給人考慮的餘地⋯⋯沿樓梯直上,有一排排的書架裝飾,沿途無論吊燈或裝修亦處處盡顯心思,好有文青 feel , 一時之間以為自己去左台式咖啡店。無諗過原來旺角都有呢D好地方。入到場,原來識貨之人亦不少,好多靚位亦已坐滿。響樓下一眼已經睇定之心水套餐,無需再考慮便可點菜。小食係跟餐的,芝麻醬冷豆腐,夠味又滑漏 👍。西冷牛扒蛋包飯 $52熱情荔枝梳打 +$6我點的套餐,用熱辣辣的鑄鐵鍋,盛載的西冷牛扒蛋包飯。西冷牛扒好淋,有少少黑椒,辣辣地又有牛味,好好食。有三大片唔算厚但絕對不算少。上層是蛋,食得出是靚蛋,好香濃的蛋味。下層除左飯,仲有好多蔬菜同紅蘿蔔,配上燒汁,好入味,好健康。飲品熱情荔枝梳打,味道討好,酸酸甜甜仲有真正荔枝肉。份量仲要超大杯,比正常餐廳的凍飲多30-50%,好難飲得曬。海南同鄉名物大蝦海南粉 $48柚子蜜 +$3朋友叫的,大蝦海南粉。好大碗,好足料,除左蝦,仲
入到場,原來識貨之人亦不少,好多靚位亦已坐滿。
響樓下一眼已經睇定之心水套餐,無需再考慮便可點菜。
小食係跟餐的,芝麻醬冷豆腐,夠味又滑漏 👍。
西冷牛扒蛋包飯 $52
熱情荔枝梳打 +$6
我點的套餐,用熱辣辣的鑄鐵鍋,盛載的西冷牛扒蛋包飯。
上層是蛋,食得出是靚蛋,好香濃的蛋味。
海南同鄉名物大蝦海南粉 $48
柚子蜜 +$3
朋友叫的,大蝦海南粉。
好大碗,好足料,除左蝦,仲有酸菜、花生、竹筍、芫茜香菜等。
佢話海南粉食落似米缐,少少酸但唔辣的。 mix 埋配料食好有鄉村風味 。 我見佢食到津津有味,應該都不錯的。
埋單每人五十幾,呢個環境呢個質素,認真超值 !