2017-09-06 1136 瀏覽
餐廳雖然叫做「大排檔」,但環境真係好舒適,帶少少懷舊Feel,遠遠高於大排檔級數。西餐當然有,性價比就遠超「大排檔」。午餐最貴都係百幾蚊,包湯、多士、主菜同餐飲。餐牌背面有下午茶餐,睇中左個「大排檔勁秋雜扒」,可惜兩點半先供應,下次再黎食。最終叫左兩個午餐,餐湯 - 黑毛豬甘筍湯,唔鍾意食甘筍既朋友都大口大口咁飲,證明堅係掂!入面有粒粒黑毛豬肉。蒜蓉包 - 夠熱夠香脆。香燒原條鮮多寶魚$138 - 條魚好大,第一次食燒多寶魚,又幾好食喎。底、面都有魚肉,無細魚骨,啖啖白肉,感覺健康。魚肉無腥味,雪白夠彈牙。馳名西班牙橡果級別黑毛豬$138,因為黑毛豬日常主要糧食係橡果,而級別係根據豬隻吃橡果的時段來規定,分為三個等級,當中最高級就係橡果級別。據講肉質因而滲有陣陣的橡果香氣,橡果香氣我就食唔出,但肉質真係特別柔軟嫩滑,味道亦特別豐富有層次。要一讚既係︰配菜係烤蕃茄同紅豆蕃薯泥,蕃薯泥粗纖維,加入紅豆,豆味幾香,做得好有心思。餐飲 - 即磨咖啡好香濃。要一提既係午餐選配夠彈性,沙律、甜品、紅白餐酒 、海鮮拼盤任君選擇。沙律加$25 - 咖喱菠蘿雞肉沙律 ,叫左一份Share。菠蘿係新鮮菠蘿

午餐最貴都係百幾蚊,包湯、多士、主菜同餐飲。

入面有粒粒黑毛豬肉。

蒜蓉包 - 夠熱夠香脆。

魚肉無腥味,雪白夠彈牙。

餐飲 - 即磨咖啡好香濃。

沙律加$25 - 咖喱菠蘿雞肉沙律 ,叫左一份Share。菠蘿係新鮮菠蘿,好甜,仲加左荔枝味爆珠,另外之前都未食過咖哩雞肉加入沙律,幾特別。

紅白餐酒 每杯加$28,今日唔想飲酒就冇加到。

海鮮拼盤 加$55,加左兩份,生蠔、鮑魚、日本帶子、鮮蝦、聖子刺身,自己買都唔止呢個價,新鮮抵食。

磯煮鮑魚口感彈牙,份外鮮甜。

蜜糖麵豉汁配搭日本帶子刺身,層次更豐富,比單單帶子刺身好食好多。

聖子非常爽口。

是日甜品 加$18,焦糖燉蛋,又加左一客兩個人share,都好大份量!
食落香滑,蛋味濃,面層焦糖好脆,係即叫即燒。

質地非常幼滑。

銅鑼灣區,午餐做到咁抵食,選配又夠彈性,正呀!