2022-12-11
🥚蛋美冬又忍唔住去食酸菜魚✨🥹咁啱行開東薈城睇平貨🤭又想行遠啲搵啲小人嘅中菜餐廳🥹呢間係東達公園行入少少就會搵到~✨一搵呢間就覺得好吸引🫶🏻原因係佢係以香港八九十年代嘅娛樂演藝為主題‼️牆壁上係以一幅幅有關香港歷史或者係特色嘅照片拼湊而成🫶🏻同埋佢坐得好舒服之餘午餐一啲都唔貴🥹‼️$68-$78包任食前菜同飲品🥹仲要有香草紅米飯勁健康🥺✨今次嚟到食咗兩個午餐之外仲嗌多咗兩款餸🥰😻.1️⃣午市套餐 - 酸菜魚(💰$78)🤍呢個勝在夠多魚~不過入面本身嘅調味配料就比較單一🥹睇返片段可以見到好多都係酸菜🥹其餘嘅都係少量嘅杏鮑菇同埋魚🥹食落唔算話好辣偏甜嘅味道❣️湯汁白飯質素都還好🥰🤍前菜方面去咗夾咗好多酸辣雲耳同埋青椒雞軟骨❣️呢兩款都好鍾意因為夠曬解膩同埋開胃🥺咁當然都食咗香草紅米飯‼️個飯真係好香好健康超推薦🫶🏻🥰2️⃣午市套餐 - 宮保雞丁(💰$68)爆香過嘅辣椒同花生配上雞柳真係好惹味🥺🤍不過個人覺得雞柳嘅份量可以再多啲🙈雖然咁講但係呢款應該係咁多菜式入面食得最開心😛3️⃣酸辣秋葵(💰$48)秋葵嘅酸辣汁好鍾意❣️前菜來講如果好鍾意食秋葵嘅話都可以嗌~但如果食多次應該會帶其他肉試吓😛4️⃣菠蘿咕嚕肉呢個一上嚟真
1️⃣午市套餐 - 酸菜魚(💰$78)
2️⃣午市套餐 - 宮保雞丁(💰$68)
3️⃣酸辣秋葵(💰$48)
4️⃣菠蘿咕嚕肉
呢個一上嚟真係好大碟‼️冇記錯嘅話應該百幾蚊~咕嚕肉嘅份量都唔錯😛不過識落嘅肉腩嘅部份就偏多所以都偏油膩🙈呢款係一家人嚟嘅話可以叫嚟一齊share😹😹如果冇話特別鍾意嘅話都可以唔嗌~
總括嚟講質素都還好😛其實午餐都係貪佢哋嘅自助吧😛不過材料我味道同份量改善空間都係有嘅🙈
📍花椒八角 (東涌)
東涌達東路花園地舖
🤍[6.5-7/10]
#蛋美在東涌 #香港美食 #東涌美食 #中式小菜 #蛋美吃中菜 #川菜 #香辣鍋 #冷鍋 #酸菜魚 #泡薑 #椒麻雞 #中式料理 #辣湯 #酸辣湯 #娃娃菜 #寬粉 #薯粉 #香港小菜 #酸菜 #魚湯 #野菜 #秋葵 #粉絲 #鱸魚 #醒胃 #菠蘿咕嚕肉 #健康菜式 #雞軟骨 #少油 #蛋白質