2020-05-26
今天去尖沙咀北京道1號, 海港薈 午茶, 酒家入門 裝修美觀, 綠化環境, 令人眼前一亮. 酒家座位闊落, 比一般酒樓優質. 看見禮堂佈置, 美侖美奐, 好著重婚宴, 酒家水滾茶靚, 我們選了很多點心, 点心首先是大澳原粒帶子腸粉: 特式腸粉用長碟盛載,原粒大澳帶子大大粒, 味道鮮甜爽口, Good. 豉油好靚.西班牙黑毛豬叉燒: 係我最欣賞既半肥瘦叉燒, 肉質稔滑, 蜜汁味濃. 超好食.此酒樓的食品很注重擺設, 恩愛天鵝酥, 三隻精緻天鵝放在碟上, 伴著翠綠色的生莱絲及兩隻小蛋. 天鵝賣相很吸引, 酥皮很有層次, 內餡很多, 入口惹味鬆香.松露冬菇包, 賣相特別, 看似冬菇, 內餡做得很好, 野菌切粒, 松露味香, 醬汁豐富, 皮薄.腐皮素鵝 炸得香脆, 內餡為健康的雜菌, 口感不錯, 感覺比較有少油膩.西班牙黑毛豬叉燒包因為西班牙黑毛豬叉燒好好食, 再來點一個 西班牙黑毛豬叉燒包, 包皮發得好鬆軟又唔太厚, 叉燒餡料足, 肉質優, 醬汁唔甜!熱騰騰, 好好味.龍蝦湯泡飯最出色, 龍蝦湯底很甜又足料, 裏面有蝦肉, 帶子同冬瓜粒, 配脆米. 把泡米倒進湯內
酒家座位闊落, 比一般 酒樓優質. 看見禮堂佈置, 美侖美奐,
好著重婚宴, 酒家水滾茶靚, 我們選了很多點心,
此 酒樓的食品很注重擺設, 恩愛天鵝酥, 三隻精緻天鵝放在碟上, 伴著翠綠色的生莱絲及兩隻小蛋. 天鵝賣相很吸引, 酥皮很有層次, 內餡很多, 入口惹味鬆香.
腐皮素鵝
西班牙黑毛豬叉燒包
龍蝦湯泡飯
最出色, 龍蝦湯底很甜又足料, 裏面有蝦肉, 帶子同冬瓜粒, 配脆米. 把泡米倒進湯內, 脆米依然脆口, 好味道. 盛器都好講究, 龍蝦湯鍋保暖, 脆米用了玻璃碟, 賣相好加添吃的胃口!
星期天也接受訂位, 侍應生又有禮, 備有停車場, 值得一去. 今午舒適地享受了一個中式午餐, 好理想.