2022-09-13
呢日同朋友上西環上面行山,行完喺度諗食乜,行番落山咁啱經過一間泰國菜,都幾中意食泰國菜,門口睇menu價錢亦十分相宜。❀ 泰式拼盤 $148小食拼盤有蝦餅、魚餅、春卷、肉碎生菜包、豬肉同雞肉串燒,十分足料❣️除咗肉碎生菜包,每款小食都有4件。蝦餅好脆身令口感十分好,魚餅就比較煙韌,比較值得一提既系春卷,因為好大件同埋入面既料好足,有菜、粉絲、豬肉。另外肉碎生菜包既肉碎系酸辣味,香口惹味🔥串燒燒得好香仲有嚼勁。❀ 海南雞飯 $78雞肉果然好嫩滑😋,即使本身冇標籤系無骨,都有做到無骨👍🏼呢度黃薑飯吾油膩,做到粒粒香氣。沾埋3種醬汁(黑醬油/ 薑蓉/ 辣醬)更惹味👅❀ 泰式蝦炒金邊粉 $88蝦炒金邊粉100蚊以內都正常價錢,邊有花生碎,令金邊粉變得香口,蝦肉都吾少同埋新鮮,麵條口感剛好,恰到好處。❀ 泰式奶茶 $20逢親泰國餐廳有泰式奶茶都會叫,奶同茶嘅比例均勻,同埋次次飲泰式奶茶都驚會太甜,好彩呢度冇呢個問題,茶味比奶味濃。❀ 芒果沙冰 $33感覺由新鮮芒果製成🥭清甜解膩,甜度吾會太高,夠冰凍❄️炎炎夏日飲好涼爽😁最後老闆娘仲送咗西米糕同埋泰式千層糕比我地食😍香甜可口,一凍一熱,千層糕夠煙韌。
❀ 泰式拼盤 $148
❀ 海南雞飯 $78