2016-06-02
都係朋友帶過我嚟先識呢間半島咖啡屋,以為呢度無咩宣傳,加上位置隱蔽,識嚟嘅人應該唔多,不過到埗後都有五、六成滿。佢哋好似冇晌附近街上整易拉架,上嚟啲指示又有啲一樓一感覺,加上店名又好似有少少流流哋,如果我係平常路過嘅話,應該唔會刻意上來。事後聽聞呢度老闆兼主廚曾任職半島酒店,唔怪得店名叫半島。無咩裝修而偏向舊式,主要係卡位形式嘅高身梳化椅,唔算非常特別,不過每檯都有一定嘅私人空間,算係坐得舒服。上次坐窗邊卡位,呢次再同朋友嚟就坐另一邊較入嘅位置,雖然都係帶啲昏暗,但對比起佢哋其他位嚟講,呢邊光線會比較充足,同埋啲檯櫈亦好似比較整潔。只係飲過嘢,今次就食晚餐,定價動輒百幾蚊,不過扒類食品一般來貨都較昂貴,咁都可以理解。開初以為個餐會包餐湯之類,原來只係有主菜,飲品要另外加錢。士多啤梨藍莓刨冰,佢哋聲稱係用鮮藍莓同鮮士多啤梨打成,唔係香精貨色,碎冰打得幼細,入面混有打碎咗嘅藍莓皮同士多啤梨核,聞落莓味出,飲落無添加太多甜味,唔錯。薄荷朱古力,難以想像朋友會揀呢款,下層係凍朱古力,上層就係忌廉同薄荷糖漿,另以一支朱古力威化棒點綴,甜度頗重,朋友話普普通通。澳洲羊架配黑椒汁,羊架係用鹽等等略為
事後聽聞呢度老闆兼主廚曾任職半島酒店,唔怪得店名叫半島。 無咩裝修而偏向舊式,主要係卡位形式嘅高身梳化椅,唔算非常特別,不過每檯都有一定嘅私人空間,算係坐得舒服。
題外話/補充資料:
羊架同肉眼扒同樣唔錯,不過我自己就鍾意羊架多啲,連朋友都話比較香口惹味。雖然位處旺區,但食完都唔洗趕住埋單,可以坐多陣都無人白眼。惟佢哋通風系統一般,唔知點解當日場內充斥住一陣香煙味。