2022-02-27
之前生日都book過半島一次🎂點知無啦啦裝修 被迫cancel左🥲今次終於嚟到食tea 好開心😚環境真係好靚 一邊食野一邊聽住鋼琴表演 真係幾chill🎹.📌半島傳統下午茶 $448/1 $798/2.📌餅師精製法式雜餅最精緻一定係意大利芝士餅🤩用朱古力整成咖啡杯🍫包住索晒咖啡嘅蛋白蛋糕同咖啡忌廉 咖啡味夠晒濃☕️不過外層嘅朱古力有啲厚 夾埋一齊食口感唔太夾 同埋會有啲搶fo🤫卡薩塔乳酪芝士蛋糕係mousse嚟 幾軟滑 不過冇乜芝士味🤔反而個香橙味出啲🍊再加埋中間薄薄一層朱古力蛋糕 好有食緊香橙朱古力嘅感覺🤣意大利雲呢拿紅莓奶凍都係好軟滑mousse嘅口感 酸酸甜甜幾fresh✨聖若瑟泡芙面頭同內餡都係吉士忌廉 普通正常味道😛但係可能擺耐左 個泡芙皮完全唔脆好淋🥺最特別應該係個酒釀車厘子 酒味真係超級濃🍒 .📌精選多款手指三文治鹹點最鍾意係青牛油軟包漢堡🍔包身有烘過 牛油味幾出 仲有啲蒜味 幾香口🧄🧈中間夾住爽口嘅海蝦 同雅枝竹+檸檬醬🍋幾好食😍香酥焗撻個皮牛油味幾重 不過可能擺耐左 所以有啲淋 令到有啲油膩感🤔但係內餡唔錯 吞拿魚沙律再撈左意式燴茄子同甜椒 幾開胃🍆🫑傳統青瓜三文冶就
📌半島傳統下午茶 $448/1 $798/2
📌餅師精製法式雜餅
📌精選多款手指三文治
傳統青瓜三文冶就係普通用左青瓜加沙律醬🥒不過食tea好漏嘅時候都幾清新😋
意式香草包上面塊巴馬火腿都幾大塊 唔會好乾身 又唔太鹹 我幾鍾意❤️中間係意大利軟芝士撈蘑菇碎 再加羅勒醬😆係最濃味嘅一款 建議先食🌿
📌鬆餅
原本四個都係提子乾🍇不過require轉左兩個做原味😝見啲人話麻麻地 我反而覺得好食喎‼️原本係烘到外面微脆 入面唔會太乾身鬆散🤤雖然牛油味唔太濃 但係冇乜麵粉味 甜甜地 食落唔太漏🧈加左提子乾 口感同味道仲更加豐富🥳clotted cream奶味超濃 質地輕盈唔太漏🥛士多啤梨果醬有好多果肉 酸酸甜甜🍓兩款配埋scone食一流🙌🏻
📌半島精選名茶
異國香料茶入面有雲喱拿, 焦糖, 丁香, 肉桂, 橙花花瓣 出面真係好少見👀聞落幾香肉桂味🧡另外配埋杯鮮奶 可以當奶茶飲🧋
蜜桃生薑烏龍茶 淡淡嘅蜜桃果香 後勁係薑嘅辛辣味🍑冬天飲啱晒 暖笠笠🔥
📌炸豬肉橄欖
估唔到個前菜幾有驚喜😦炸皮薄脆 入面釀滑豬肉碎同橄欖粒🐷🫒再加埋少少蛋黃醬 唔錯👍🏻
📌開心果朱古力
最後仲有兩粒軟心朱古力🍫中間嘅開心果醬好濃味 唔會好甜幾軟滑 鍾意食開心果會好鍾意💚