2023-07-01
#搞串個pantry今日嚟到一個充滿住都市傳說嘅國度🔯,又有多人目擊UFO事件🛸,又有神秘棺木,呢度係邊?就係華富邨啦🌟!!#華富邨 過幾年就開始拆卸重建,原有舊時代嘅風情即將消失,想去嘅朋友可以把握時間去😚。今次就嚟到一間由1968年開業至今嘅茶餐廳😎。睇到個招牌嘅字體、舖頭嘅裝修,就已經感受到佢歲月嘅味道🥹。我哋今次嗌咗叉燒腸仔煎蛋飯($44)🍳、蒜茸汁吉列魚柳火腿意粉($48)🍝。兩碟嘅份量都係大大份,正常茶餐廳份量。叉燒腸仔煎蛋飯今次就切咗瘦叉個部分🐽,不過食落口唔會好老好乾,反而有蜜汁、豉油,成件事就變得好好食🤩!另外,豉油汁混合埋蛋黃,再配埋飯咁食,呢個配搭真係完全抗拒唔到。如果個煎蛋可以再多一、兩個就更好,咁就可以多啲蛋黃嚟撈飯😜!!蒜茸汁吉列魚柳火腿意粉就係港式西餐嘅感覺,味道唔錯🤤,不過略嫌魚柳太薄,炸粉太多🐟。而意粉煮得好腍,我哋就鐘意腍啲,所以感覺唔錯!!呢到華富,相信呢度會比到你一種回到過去嘅feel😝。大家不妨過一過嚟行個圈,食下嘢。