2018-04-29
唔知点解久唔久身邊就有人話想食雞煲,可能想起那股誘人的香氣又可以大伙兒柴娃娃邊吃邊吹水。我相信雞煲在香港人嘅精神生活中佔一個非常重要席位。今晚來到湾仔押通新南苑雞煲。此店完來大有历史,源於观塘仁愛圍街坊菜館,由一间小菜館慢慢發展到16间分店。雖然我們会早點晚餐,但友人一早訂了檯,因為平日晚上都好full, 食到一半已全場坐滿。海鮮火鍋半放題 每位280起 (3小時)招牌麻辣雞煲可選大,中,小或bb 辣( 三位以上免費)。未開煑時色澤鮮明幾吸引。店員教路每兩分鐘攪拌一次,共三次。最後一次落埋D油炸鬼,嘩超脆,攪拌完都好脆。 一路煑一路傳出好香嘅經典雞煲味, 個汁煮完剛剛好包著每件雞, 香濃惹味帶沙嗲味唔會過鹹,少少麻而辣度剛剛好, 堅好食我們二人極速幹掉成個雞煲。食完雞煲就可以打邊爐。 鍋底6選1。"新鮮蟹鍋花甲湯底" 個火鍋盆好大,滿載各款海鮮材料 ,大花甲,薯仔蕃茄仲有大肉蟹, 當然仲有個可愛冰公仔湯(南瓜蓉)。 湯底很清, 唔算濃味, 肉蟹鮮甜很大隻。 海鮮配料陸續送上。 有聖子,鮑魚,大花甲,貴妃蚌,龍躉片 ,海蝦, 生蠔,極度豐富。 聖子和鮑魚都鮮甜彈牙, 生蠔新鮮海蝦肉結實,
海鮮火鍋半放題 每位280起 (3小時)
新鮮蟹鍋花甲湯底
食完雞煲就可以打邊爐。 鍋底6選1。
"新鮮蟹鍋花甲湯底" 個火鍋盆好大,滿載各款海鮮材料 ,大花甲,薯仔蕃茄仲有大肉蟹, 當然仲有個可愛冰公仔湯(南瓜蓉)。 湯底很清, 唔算濃味, 肉蟹鮮甜很大隻。 海鮮配料陸續送上。 有聖子,鮑魚,大花甲,貴妃蚌,龍躉片 ,海蝦, 生蠔,極度豐富。 聖子和鮑魚都鮮甜彈牙, 生蠔新鮮海蝦肉結實, 整體唔錯。 套餐亦包括本地手切牛頸脊, 厚切下勁有口, 牛味濃厚帶少許油花, 友人讚不絕口。
套餐還包括手打牛丸和蟹粉小籠包。 手打牛丸極度彈牙, 肉質幼滑, 不愧為私房菜質素。 小籠包不要滾太耐, 包內仍然有美味湯汁。
蔬菜籃都很精緻, 揀選的蔬菜都很新鮮。 每款分量少少哋試吓。
吃畢以上部分其實都有八成飽, 任點的配料也吃得不多。 我們還選了水魷魚,炸魚皮,魚皮餃, 讚岐烏冬和生蠔。 生蠔質素不錯,和第一盤的海鮮質素一樣。 稻庭烏冬也非常推介, 滑溜溜好美味!
飲品方面都很齊備,各式韓式港式,果汁,梳打,汽水應有盡有。
想吃豪一點或者來一頓海鮮餐,店內都有魚缸,即叫即劏,包保新鮮。
Book 位時如果想坐房,每位加20,房間以學校特別室,班房為名,很有趣,適合一班人傾計食野飲野吹水。
埋單每人三百幾,高CP,話曬係私房質素食物做得頗用心, 最回味的是雞煲!