2022-06-15
原來幫襯天虹海鮮酒家會有免費船搭🆓 可以係尖沙咀鐘樓對出碼頭⛵️/中環九號碼頭⛵️/香港仔渡輪碼頭⛵️ 35分鐘左右到,不過係細船嚟,都真係有啲暈😂 如果搭公共渡輪就預返20-60分鐘一班⛴️ 睇下自己咩時間坐😋 💁🏻♀️椒鹽瀨尿蝦 $320/隻 - 的確係好食,炒得啱啱好,仲會見到啲賴尿蝦好生猛咁喺魚缸度游嚟游去🤔 但的確真係有啲貴😳 值唔值就見仁見智🫣💁🏻♀️粉絲蒸元貝 $55/隻, 蒸巨蟶子 $68/隻 (時價) - 佢呢到唔洗落豉油,都好夠味,連工包料呢個價亦合理,呢個就值得食👍🏻💁🏻♀️油鹽水浸蜆 $108 - 食到蜆嘅鮮甜,做得幾好,性價比都okay🫶🏻💁🏻♀️得獎咕嚕肉 $129 - 好普通嘅咕嚕肉,唔知點解得獎,不值得食😥 我就覺得貴了🫣 不過我上次係容龍食都$148😥 💁🏻♀️龍躉海蝦籠仔蒸飯 - 唔知幾錢,正常發揮,但係白飯底,容許我講有啲市區嘅酒樓都好食過佢😳💁🏻♀️清炒時蔬 $78 - 用外面食飯,正常價格,正常發揮😗💁🏻♀️老實講,係Openrice見到好多人話呢到好貴,的確有啲標價係真係有啲誇張,我亦都唔太建議喺南丫島咁樣食海鮮😂 去流浮山會更加抵🫣 但無寫價錢,呢
💁🏻♀️老實講,係Openrice見到好多人話呢到好貴,的確有啲標價係真係有啲誇張,我亦都唔太建議喺南丫島咁樣食海鮮😂 去流浮山會更加抵🫣 但無寫價錢,呢點要幫佢澄清番,menu最後係有幾張A4紙寫明價錢,只有少部份係寫時價,係魚缸度都會見到當日嘅價錢🤔 但嚟呢到食一定一定要睇menu價錢,例牌同中size價錢都double架!要嗌清楚‼️
💁🏻♀️但用成嗰package嚟計包來回船,我會話係一嗰幾好嘅體驗,真係幾特別🥰 不過順帶一題,如果入得嚟南丫島玩就唔好揀星期三嚟,因為好多舖頭都會無開亦無船去南丫島漁民文化村🤣 文化村有得餵魚,一嚐姜太公釣魚之願者上鉤😂 (無魚勾),見到寵物”龍躉”同埋都幾多打卡位🥰