2018-02-06 1207 瀏覽
今日同阿媽嚟Mega box睇傢私,順便食埋晚飯先返去,媽媽鐘意食中菜多啲,上海菜就啱哂佢啦。行到7點到去食,未係好多人唔洗等,一去就有位。窗邊位有好多2-4人枱,人多可以坐中間既圓枱,地方都算濶落。先嚟個冷菜。金瓜絲海蜇皮$68-海蜇就食得多但加埋金瓜絲就較少見。份量適中,金瓜絲同海蜇都好爽口,調味亦啱啱好,啱哂我。招牌小籠包$48-食上海菜緊係唔少得小籠包。小南國既小籠包做到皮薄餡靚,湯汁多,連平時對小籠包麻麻既阿媽都食左2個。黑松露炒河蝦仁$188-另外仲有清炒同龍井。一上菜已經聞到好香黑松露味,師傅一啲都唔孤寒,松露比得好重手,而且蝦仁炒得啱啱好,好彈牙。蝦仁三絲春卷$48-香口野都係我同阿媽既至愛,春卷啱啱炸起熱辣辣,每條仲有大大隻蝦仁,加埋津白係入面,非常鮮味。南國蔥油開洋拌麵$48位-呢個拌麵不得了,係我暫時食過既上海餐廳中最好食味道最正宗。拌麵色水靚,蔥夠多,加上爆香過仲有少少甜味,真係必食推介。而且一位份量都不少,2個人share啱啱好。椰汁黑糯米小丸子(凍)-最後食返個甜品,雖然好簡單,但就有齊唒想食既丸子同黑糯米,成餐飯有個完美既ending
先嚟個冷菜。

金瓜絲海蜇皮$68-