2019-06-27
馬鞍山真係無乜選擇,見 OPENRICE 都幾多讚,就來試試這間小店啦! 最鐘意試小店。放工同隊友過來,差點迷失了方向。小店並非正向大街, 大家如果搵路,應向新港城三期時租停車場入口的方向步行,停車場閘口旁邊就到了。到了小店,已是快要入夜,小店門口亦一樣陰暗無光,門口又好多雜物。猶疑了一下....到底要不要入去吃?唉唉~~ 到了就硬著頭板試試吧! 一打開門哇哇哇有一陣非常強烈的老友味飄出來 (酸笋的味)。 隊友話: 覺得自己置身南寧 那陣酸味同南寧一模一樣所以!!! 當然要試一碗「招牌南寧老友粉」 套餐價 只售 $39!!! 價錢親民 晚市 $39 包野飲真係好化算。老友粉配料有 : 酸菜、䒬頭、豆豉、蕃茄、肉片和菜。賣相雖然唔係好靚,但勝在配料都算多、味道濃郁 。同埋酸酸地,夏天食夠開胃。另外因為想食多D蔬菜就點了碗「自選配料的陽春麵」自選配料的湯底是豬骨雞湯。 配料我們選了: 生菜、芽菜、魚腐。陽春麵真係好有口感 好Q彈一點都不糊總結: 價錢親民; 南寧風味,有特色; 鐘意酸辣的話要來試環境麻麻地,不過小店唔要求得咁多嘅
唉唉~~ 到了就硬著頭板試試吧!
一打開門哇哇哇
所以!!! 當然要試一碗「招牌南寧老友粉」
另外因為想食多D蔬菜就點了碗「自選配料的陽春麵」
陽春麵真係好有口感 好Q彈一點都不糊
總結:
價錢親民;
南寧風味,有特色;
鐘意酸辣的話要來試
環境麻麻地,不過小店唔要求得咁多嘅