2016-04-26 985 瀏覽
以前在元朗附近工作,很喜歡到博愛醫院和yoho 附近的南山軒,南山軒的位置不算當眼,在黃屋村內,如果初初不是朋友介紹,未必會到這裡食飯。下午茶時段,點左炸大雞脾配沙律,配紅豆冰($45),簡直一大享受。佢D雞脾肉質嫩滑,層皮好香脆,食得出係經過特別醃製,但略嫌有D咸。咸咸地食D沙律中和下,個沙律都唔錯....um....咪普通雜果沙律甘既味。個日去到本來想叫杯南山冰茶飲下。。。點知!賣哂!杯南山冰茶真係正!奶茶夠凍夠滑!佢既冰唔係普通冰,係奶茶冰,唔會沖淡杯奶茶,飲極都有奶茶香。我唯有點左杯紅豆杯,有少少失望,D奶有D淡,冰多,紅豆有點硬。。。其實overall 黎講,佢都算係高質下午菜,如果再經過附近,都會想食,好想飲返杯南山冰茶。如果lunch,我會推介梅菜扣肉飯(如果你唔怕佢多肥肉,佢真係好好味架!)
黃屋村內,如果初初不是朋友介紹,未必會到這裡食飯。

個日去到本來想叫杯南山冰茶飲下。。。點知!賣哂!

• 南山茶冰