2020-06-15 10 瀏覽
就咁睇個主題一定會以為兔子唔熟香港,石硤尾點都無可能算係鬧市,我講既鬧市其實係講緊街市呀!其實讀大學既時候成日都去南山村食飯,食得最多既就係小菜,雖然唔差但真係無咩選擇。一開始都用左少少時間搵南山商場係邊,因為老實講真係唔算商場,不過由於佢係街市盡頭,感覺都好乾淨。餐廳整體裝修簡約清新,坐位空間足夠,似係啱啱開既。餐牌清晰易睇,食物種類唔算好多,不過要點野食絕對無難度。晚餐加$25就已經有湯餐包同埋飲品,咁當然唔駛考慮加埋啦!前菜係蕃茄湯同酸種麵包獨特嘅酸種麵包,煙韌鬆軟,配上味道濃郁嘅蕃茄湯,開胃醒神!食完前菜,好快就上小食。香草蜜糖燒雞翼香脆可口,配以清新沙律菜,絕對可以減低油膩感。再來個芝士肉醬薯條,份量好多好大碟,以為好細份,我唸如果一個人食應該唔駛食其他都飽!芝士肉醬好足料,唔會點完幾條就食齋薯條。我哋叫左兩道主菜,第一道係雙重芝士牛肉醬薄餅。濃濃嘅芝士同牛肉醬嘅味道非常配合,而且份量剛好,惟薄餅餅底略嫌不夠脆口。另一道主菜係扒露筍黑松露雜菌忌廉燴飯,意大利飯嘅軟硬度適中,配上香味濃郁嘅黑松露,份量十足!Like👍🏻最後跟餐叫左一杯海鹽榛子鮮奶朱古力☕ 為呢餐晚飯劃上完美句號

最後跟餐叫左一杯海鹽榛子鮮奶朱古力☕ 為呢餐晚飯劃上完美句號。

好開心去南山村終於唔駛剩係得小菜一個選擇,下次再去石硤尾都可以黎試其他食物,其實今次想試埋甜品不過實在太飽。。。唯有留返下次啦!
2020-06-08