肺炎期間真係太耐冇出過街,都唔知道原來南山村開咗間新嘅西式餐廳🍴真係可以話係一枝獨秀,成個南山村一直都係以食碟頭菜,大排檔,冰室嘅食物為主。遠處就已經比呢間新開嘅西式餐廳裝修吸引住餐廳四周環境都係以休閒渡假風及配有好多植物喺餐廳內,感覺非常恬靜休閒主要都係以意大利菜為主,價錢非常合理,大約每一個套餐價錢為150左右,單點的話都是100以內餐湯配酸包餐湯是忌廉蕃茄湯,蕃茄湯嘅蕃茄味好重,鍾意食蕃茄嘅朋友不能錯過。湯上面亦都有少少類似橄欖油,帶出忌廉湯的鮮味。但若然不喜歡油膩東西的朋友,記得提餐廳不要落油。扒露筍黑松露雜菌忌廉燴飯這個菜式就是意大利菜最經典的一款,香濃嘅忌廉汁配上雜菌,淡淡都是充滿着忌廉香味的燴飯。而且黑松露醬都非常多,可以媲美在高級餐廳的燴飯.香煎三文魚配香草燒新薯三文魚扒的份量比想像中大,經過香煎嘅三文魚散發着香草味,而且三文魚亦都非常香口。配上新薯的組合,淨係食呢個都非常飽.雪梨檸檬梳打呢個飲品都係出面比較少見嘅特飲,雪梨配檸檬嘅組合口感非常新鮮,適合在炎炎夏日飲一口!味道是清爽甜口,亦都非常配襯三文魚嘅組合.法式焗諾曼第蘋果批焗完嘅蘋果批批面上散發濃郁嘅蘋果味,而且
餐湯配酸包
餐湯配酸包

湯上面亦都有少少類似橄欖油,帶出忌廉湯的鮮味。
但若然不喜歡油膩東西的朋友,記得提餐廳不要落油。

香煎三文魚配香草燒新薯

配上新薯的組合,淨係食呢個都非常飽

法式焗諾曼第蘋果批

焗完嘅蘋果批批面上散發濃郁嘅蘋果味,而且蘋果亦焗得十分香口。
但留意蘋果批製作需時,我們大約都等咗20分鐘或以上,然而這個等待都是值得的
2020-06-27
5 分鐘 (堂食)