2011-02-13 2 瀏覽
jan 29, 11,3人來食lunch,叫咗 : 1) bread (免費)-沒有任何牛油/橄欖油伴住,而且個包又唔熱,所以好普通同唔習慣2) executed set lunchi) mixed green salad w/mustard dressing-好多款唔同嘅salad菜,新鮮,亦有olive添-個dressing都好特別,雖用上mustard,但沒有攻鼻,酸酸哋-好味ii) toulouse pork sausage with mustard sauce and mash potato (hk$158)-豬肉腸有肉味,但味道是帶鹹了1點,腸衣也不韌-後來先知toulouse喺1種山羊芝士,盛產自法國南部 iii) lemon tart w/melon coulis (+hk$35)-皮不是鬆脆嗰種-但個檸檬味不是強酸,是清新嗰種-melon sauce不甜,但不太feel到哈蜜瓜嘅香甜味3) gratinee d'escargots perillade (hk$108)-snails crumble in provencal style-這是沒有薯蓉墊底的做法-主要是用
jan 29, 11,3人來食lunch,叫咗 :

1) bread (免費)
2) executed set lunch
-好多款唔同嘅salad菜,新鮮,亦有olive添
-好味
-豬肉腸有肉味,但味道是帶鹹了1點,腸衣也不韌
-後來先知toulouse喺1種山羊芝士,盛產自法國南部
-皮不是鬆脆嗰種
-但個檸檬味不是強酸,是清新嗰種
-這是沒有薯蓉墊底的做法
-主要是用橄欖油+紫洋蔥,青椒,茄子等蔬菜1齊炒
-橄欖油很香
-用小花盆盛上沙律,很特別的presentation
4) clams in aioli sauce w/veg & potato (hk$228)
-份量不少
-花蛤size中等大,但大部份都只喺開咗1/2,每食1隻時,都要用力拉開個殼
-初時都擔心會否過生
-但呢款花蛤真喺有質素,廚師的確煮到佢哋只喺剛好熟,肉質帶爽,仲好鮮甜添
-而個汁都幾入味,有點薯仔粒,全日最好的1道鹹食
-不過如淨飲個汁就會好鹹吓,但就飲到有溫溫嘅酒味
5) bouillabaisse du pecheur, sauce aioli (hk$248)
-poached mixed fish in soup, garlic saffron sauce
-未能喺熱嘅狀態下飲因叫咗個manager拿幾隻碗仔比我哋分,等佢唔記得咗,所以到湯兜仔來時,已變成室溫了
-先食塗了saffron醬嘅法包片,不過saffron味不濃
-再喝個湯,味濃,也很鮮。這種鮮味我有懷疑過是估純用不同魚類淆出來,會否+了蝦呢?
-不過友人話腥,但我就唔覺
-而最後都有食到跟湯1齊上嘅不同魚仔,不過不大吸引
-真的好想去試吓有質素嘅bouillabaisse.........可惜香港做得比較出色嘅餐廳有moq,起碼要組到10幾隻腳去先得,而且價$$$$當然不平宜啦
6) brown sugar crepe (+hk$35)
-再揀來1個set lunch內嘅甜品
-個crepe不熱,撒上粗身brown sugar,但不多
-個蛋香味倒幾明顯
-如果有點sauce的,相信味覺上會滿足好多
7) creme brulee au pollen de lavende (hk$68)
-lavender pollen creme brulee
-從a la carte menu叫來1個獨別嘅甜品試吓
-膽粗粗叫來1客薰衣草味嘅焦糖燉蛋
-用匙羮測試過表面,的確脆,卜1吓,就裂開,厚度適中,不厚不薄
-底下就喺好滑的creme brulee,滑的程度好似軟身牛油咁,都幾似paul lafxxxx嘅出品
-而個薰衣草味,幸好只喺好溫和,好輕手,否則就會好似友人形容咁似薰衣草味hand cream,hahaha
* 店內還有現成食品賣,當日見到有橄欖油, 哈蜜瓜jam等,全是從法國南部入口

* 這裡嘅環境同伴底音樂都很不錯........雖然友人覺得麻麻哋對口味...........但我就覺得菜色也很有風格+personality........對於個沙律,蜆同creme brulee真的很滿意
2011-01-29