2019-08-05
喺訂枱app見到Picada呢間餐廳係食南美嘢所以想試吓,因為近嚟食咗幾間阿根廷🇦🇷餐廳都唔錯,幾啱食😁。喺app訂位就算星期六dinner時間都有50%off👍🏻,由於我哋食完飯仲有節目,所以就早啲食,5點半去到餐廳果然未有人,得另外一枱客,但唔知係咪啱啱落場清潔完,又少人冷氣唔係好勁,所以陣漂白水味真係勁刺鼻🤢,我覺得陣味真係last到我差唔多埋單,間餐廳多人啲先無味😑😑,呢樣真係扣分位,但環境本身幾唔錯,民族風,又大。講返食物,佢menu以唔同theme做主題,例如jungle, mountain, coast等,佢有做2人/4人dinner set添,但2人set就只限於同一個region(同一版揀)🤔,有時想食嘅嘢真係未必喺哂到,所以都係散叫(同埋咁先用到discount🙈)。不過老實講,如果啱食佢個set好抵,仲有埋甜品。望住menu無圖,真係未必幻想到每樣係咩嚟,剩係睇下有咩配料嚟揀🤣。前菜要咗兩樣,第一樣係Salmon Skewers🐟(2pcs)($148)。三文魚粒串燒配有三色椒同洋蔥,有2串,🍢每串都有成3大嚿三文魚,份量一啲都唔孤寒,呢樣係expected嘅好食
望住menu無圖,真係未必幻想到每樣係咩嚟,剩係睇下有咩配料嚟揀🤣。前菜要咗兩樣,第一樣係Salmon Skewers🐟(2pcs)($148)。三文魚粒串燒配有三色椒同洋蔥,有2串,🍢每串都有成3大嚿三文魚,份量一啲都唔孤寒,呢樣係expected嘅好食,夠香口亦肉嫩,調味正,因為呢樣嘢一般都唔會整到難食得去邊🙈。
另一樣係Tostones Bites(3pcs)($138),呢樣上碟超精美啊,其實叫嘅時候唔知道係咩嚟,純粹見到有slow-cooked pork🐽同牛油果🥑就叫咗,一嚿Bite係有塊好似炸米餅兜形嘅嘢裝住啲手撕豬肉、牛油果同蘋果蓉,個餡有少少辣🌶味更加吊味惹味,成個組合超夾好正啊,強烈推介👍🏻👍🏻👍🏻。後尾睇返menu原來外層係fried plantain,即係炸大蕉❔❓,我都唔係好sure,不過我覺得可以脆啲,尤其耐咗會較韌,但整體都係好好食。
主食亦都叫咗兩樣,第一樣係🥩Patagonian Charcoal Steak(9oz)($288),呢個之前見朋友叫過都幾吸引,外層黑黑的,但絕對唔係燶咗,雖然我都唔係好知點解咁黑🙈。塊扒好大塊(有3塊)又夠厚,有肉香又入味,係邊位有少少筋姐。除咗塊扒,下面有勁多藜麥飯,仲混合埋啲蔬菜🥬紅蘿蔔🥕西蘭花🥦青瓜等,無諗過伴碟嘅都會咁好食,好夠味,而且份量係超多超多超多❗️❕(重要嘅嘢要講三次😂)。2個女仔成大碟清哂😚。
另一樣主食就係🐙Grilled Octopus($268),本身都滿有期望,點知就出事喇🤦🏼♀️。首先一開始上碟都好靚好大碟,啲八爪魚腳又好大條(有4/5條到),但一切一食,咦唔係應該彈牙架咩😥,個質感勁似老火湯煲完啲章魚湯渣煲咗幾個鐘咁淋哂😑😑,雖然個味係ok。但我真係expect係炸魷魚鬚果啲咁爽口囉......至於配菜方面,係🍠紫薯蓉,唔係普通薯蓉,係幾特別嘅,但自己本身麻麻紫薯,覺得比較滯,而佢亦煮得比較油,所以食唔哂(另一原因係佢個份量又係加加大),成碟最好食係啲磨菇🍄🙈。
總括嚟講,我覺得呢餐都唔錯,首先食物質素好😋(除咗八爪魚),而且款式特別,份量奇多!!!我覺得我哋叫嘅食物夠哂三個人食👍🏻👍🏻,價錢嚟講如果叫餐都ok,但散叫又無discount就真係偏貴了💸,不過位處於蘭桂坊區都係差唔多呢個價位,嚟開呢頭玩都可以試吓喺到開餐。另外,店員服務都唔錯,會主動幫你加水同收碟,不過最敗筆都係陣揮之不去嘅漂白水味🤮。